News Flash:

Mina Ghizela, una dintre cele mai frumoase atracţii ale Salinei Turda

31 Octombrie 2019
1399 Vizualizari | 0 Comentarii
Salina Turda Mina Ghizela5 700x360

Mina Ghizela din Salina Turda isi asteapta vizitatorii dornici de o experienta inedita.

Mina Ghizela este mina in care se arata primele urme de exploatare la Salina Turda si despre care se spune ca dateaza de pe vremea romanilor. Turistii vor putea vedea fagașe taiate in sare pentru delimitarea brazdelor, modul de amplasare a penelor cu care brazdele erau detașate din masivul de sare, organizarea abatajului pentru o amplasare optima a taietorilor de sare in mina și vor primi informatii privind modul de deschidere a unei mine de tip trapezoidal.

Mina Ghizela a fost proiectata in acelasi sistem ca si mina Rudolf, insa in urma inchiderii exploatarii sarii in anul 1932, camera ramane in stadiul de lucrari de pregatire a exploatarii  (lucrari de preabataj), arată inturda.ro

Spectacolul adancurilor este completat de formațiunile carstice depuse pe compartimentul de transport al putului de acces in preabataj. Turistul are acces vizual pentru a admira aceste depuneri unice de sare prin intermediul ferestrelor realizate in panoul de separare a compartimentelor de circulație, respectiv de transport al puțului minei Ghizela. Stalactite înclinate și depuneri de cristale cubice de sare completează formațiunile de sare secundară existente în această parte a salinei.

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook.

salina turda mina ghiyela
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2022 - BZC.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1204 (s) | 22 queries | Mysql time :0.057757 (s)