Ministrul PSD al Agriculturii, Petre Daea, este audiat la DNA, vineri dimineață, în dosarul în care predecesorul său, Adrian Chesnoiu, este cercetat de procurori pentru aranjarea unor concursuri de angajare.

“Am venit în calitate de martor”, a spus ministrul Agriculturii, fără alte comentarii.

Întrebat de jurnaliști dacă va spune adevărul, el a răspuns: “Tot timpul”.

Ministrul Agriculturii a fost chemat la DNA în dosarul în care predecesorul său, Adrian Chesnoiu, este cercetat pentru aranjarea unor concursuri de angajare.

În 23 iunie, DNA a cerut Camerei Deputaților ridicarea imunității lui Adrian Chesnoiu, deputat PSD de Olt și ministru al Agriculturii la acea vreme, pe care procurorii îl acuză de abuz în serviciu pentru o presupusă trucare a unor concursuri de angajare.

Plenul Camerei Deputaţilor a avizat, în 28 iunie, cererea Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) de ridicare a imunităţii lui Adrian Chesnoiu.

Adrian Chesnoiu a anunțat anterior că demisionează din funcția de ministru al Agriculturii și se autosuspendă din PSD. El susținea că nu a săvârșit nicio faptă de natură penală sau de corupție și și-a „desfășurat mereu activitatea executivă cu integritate și cu dedicare”.

Acuzațiile pe care DNA i le aduce lui Adrian Chesnoiu

În perioada 09 februarie – 11 aprilie 2022, ministrul ar fi determinat o persoană din subordine, la vremea respectivă membru în mai multe comisii de examinare, să-i furnizeze unui coleg (persoană de încredere a ministrului) o parte din subiectele concepute pentru probele scrise ce urmau a fi susţinute cu ocazia organizării a patru concursuri pentru ocuparea unor posturi de: consilier clasa I, şef serviciu, director executiv adjunct şi director executiv ai unor direcţii judeţene.

Subiectele ar fi ajuns ulterior la patru candidaţi „agreaţi” dintre care, în urma susţinerii probelor scrise şi orale, doar trei au promovat concursurile respective.

La intervenţia directă a ministrului, în cazul unuia dintre candidaţi, membrii comisiei ar fi fost nevoiţi să-l promoveze pe acesta în condiţiile în care nu obţinuse un punctaj corespunzător.

Ca urmare a acestui demers, persoana respectivă a fost numită în funcţia de şef serviciu, obţinând până în prezent venituri salariale în valoare de 33.782 lei.

Adrian Chesnoiu ar fi cerut subiectele la un concurs de angajare pentru o cunoștință a lui „nea Petrică” Daea – referat DNA

​Una dintre persoanele pentru care fostul ministru al Agriculturii Adrian Chesnoiu ar fi intervenit ca să primească subiectele la concursul de angajare ar fi un apropiat al actualului ministru Petre Daea, susțin procurorii DNA în referatul transmis la Parlament, potrivit Stirilor TVR.

Potrivit documentului, Chesnoiu i-ar fi cerut unui membru al comisiei de concurs să i dea subiectele pentru examenul de angajare a lui Cosmin Mihai Corobea și a încă trei persoane. Procurorii susțin că Mihai Cosmin Corobea este o cunoștință a lui Petre Daea care i-ar fi solicitat lui Chesnoiu să îi angajeze cunostința pe un post de consilier în minister.

„Chiar la nea’ Petrică vă găsirăți să … Omul acela m-a rugat și el două lucruri, trei, cinci, aproape șapte (râde). Da, măcar, drecu, să-i le rezov”, spune fostul ministru al Agriculturii Adrian Chesnoiu în interceptări.

Adrian Chesnoiu ar fi cerut să li se dea candidaților agreați subiectele „în mare” că să nu ia 10, ci doar să treacă examenul, potrivit documentului DNA.„Nu le dăm subiectele. Să faceţi dintr-o lege. După, să-i faci nişte articole, ce i le …noi i le dăm. Articole. Oricum …Nu subiecte scrise. Adică daţi-le două, trei foi. Nu …o lege! Să-nveţe-n … (…) Pentru că ăştia-s dobitoci ! Dacă le dai alea…ia zece! Nu să facă…Ia zece! Nu vreau zecele!….Crede-mă că-i ştiu cât dă proşti sunt. Ne trezim …la televizor!”, ar fi spus fostul ministru, potrivit sursei citate.

Contactat de Stirile TVR, Petre Daea a spus că nu știe cine este persoana prezentată drept cunoștință a sa. De asemenea, Adrian Chesnoiu a negat că Daea a intervenit pentru angajarea cuiva. coral