Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a cerut intervenția ANAF pentru a verifica lanțul comercial al cartofilor, după ce a constatat că aceștia ies din ferme la 0,5 lei/kg, dar ajung pe rafturile supermarketurilor la prețuri de peste 2 lei/kg, în condițiile în care adaosul comercial este plafonat.

Declarația a fost făcută joi, la Lungulețu, în fața fermierilor din zonă. „Nu e normal ca un kilogram de cartofi care pleacă de aici cu 0,5 lei, să ajungă în magazine cu 2 lei, 2 lei și ceva”, a spus ministrul, subliniind că situația va fi verificată de ANAF pentru a descoperi eventuale nereguli în respectarea OUG 67/2023 privind plafonarea adaosului comercial.

Cartofii din Lungulețu — cultivați local, dar vânduți scump

Florin Barbu a precizat că, în Lungulețu, funcționează deja cooperative agricole care livrează legume în marile lanțuri de retail, iar un centru de colectare va fi înființat în cadrul unui program derulat de Ministerul Agriculturii.

Ministrul a reamintit că legumele sunt subvenționate cu 1.600 euro/ha, iar fermierii care dovedesc utilizarea seminței certificate beneficiază de sprijin financiar direct din partea Uniunii Europene. El a îndemnat agricultorii să colaboreze cu APIA pentru completarea corectă a documentației, astfel încât să nu piardă subvențiile.

Lista produselor cu adaos plafonat se extinde

Plafonarea adaosului comercial, introdusă în august 2023 pentru produsele alimentare de bază, a fost prelungită până la 30 septembrie 2025. Lista cuprinde acum peste 20 de produse esențiale: pâine, lapte, carne de pui și porc, legume (inclusiv cartofi, roșii, ceapă, fasole, usturoi), fructe, ulei, ouă, zahăr, unt, smântână și magiun.

Măsura are ca scop limitarea creșterii prețurilor și protejarea consumatorilor în contextul inflației, însă diferențele de preț sesizate între fermă și raftul de magazin ridică semne de întrebare cu privire la respectarea reală a plafonului de adaos în sectorul alimentar.