Ministrul de Interne Lucian Bode a declarat, duminică, într-o emisiune tv, că îi este foarte greu să creadă că nu va începe războiul și că România se pregătește de un val uriaș de migranți din Ucraina.

"Noi nu putem să asistăm pasiv la această manifestare de forță șievenimente de la granița României (…) Ne pregătim pentru orice variantă posibilă. (…) Văzând concluziile întâlnirilor la cel mai înalt nivel, între șefii celor mai importante puteri din lume din această săptămână, astăzi cred că sunt șanse de peste 51% ca acest conflict să fie declanșat, la un moment dat, de către Putin – pentru că vorbim despre un om, nu despre un referendum care să întrebe dacă să intre sau nu trupele rusești în Ucraina. (…) Eu îmi doresc ca acest conflict să nu izbucnească, și să învingă rațiunea și dialogul, dar văzând solicitările lui Putin, astăzi, când vorbim, este foarte, foarte dificil să cred că se va opri. Știți cum se spune în dramaturgie, dacă în actul I apare o pușcă, până la final cu pușca respectivă se va trage. Nu aș vrea să se tragă. În schimb, vreau să îi asigur pe toți românii că granițele noastre sunt sigure, că beneficiem de acest statut de țară membră NATO cu toate garanțiile de securitate", a declarat Lucian Bode, la B1 TV.

Ministrul a spus că România se pregătește pentru un aflux foarte mare de migranți din Ucraina.

"Chiar astăzi după-amiază am terminat planul de acțiune privind managementul unui flux masiv de refugiați pe teritoriul României. Am luat în lucru mai multe ipoteze. Am analizat în etape cum intervenim, în primul rând, în județele din nord, respectiv din est, Maramureș, Suceava, Botoșani, Iași, Tulcea. Suntem în acest moment în analiză să vedem câte tabere pentru refugiați putem să montăm într-un timp relativ scurt, vorbesc de ore, maxim 10, 12, 24 de ore. Analizăm toate capacitățile de cazare existente pe județele de graniță, dar în același timp discutăm în etapa a doua de județele din vecinătatea județelor de graniță și în etapa a treia de toată țara. (…) un eventual conflict în Ucraina categoric ne va afecta pentru că, economic vorbind, să ne uităm doar la două paliere – energie, și așa suntem într-o criză energetică la nivel european, și sancțiunile despre care vorbesc Aliații, despre care vorbește Comisia, vor fi dintre cele mai dure. Aceste sancțiuni vor afecta indirect și economia României, iar în planul umanitar un aflux necontrolat de migranți cu siguranță va pune la încercare reziliența sistemului nostru de protecție civilă.", a mai declarat ministrul Afacerilor Interne.

coral