Euro capătă tot mai mult avânt în fața leului românesc. În anul 2021, cea mai importantă monedă a lumii a înregistrat valori ridicate și a depășit pragul psihologic de 4,90 lei. Eu existat recorduri maxime, dar și minime, cu fluctuații semnificative, însă, cu toate acestea, euro nu a mai scăzut sub 4,90 lei. Dimpotrivă, un sondaj făcut pe analiștii economici în cursul anului trecut a arătat că cei mai mulți dintre aceștia preconizează că în 2022, euro va depăși pragul psihologic de 5 lei.

Când ar putea trece România la moneda Euro

Ministrul Finanțelor a făcut declarații de ultimă oră despre acest subiect. Astfel, Adrian Câciu a declarat că anul 2029 este o țintă viabilă pentru aderarea țării noastre la moneda euro, dar că cea mai importantă este convergența reală despre care foarte puțină lume vorbește.

Este vorba, practic, despre niște criterii pe care România ar trebui să le îndeplinească pentru aderarea la moneda unică europeană.

Dincolo de criteriile nominale de convergenţă pe care evident pe termen mediu de timp le putem îndeplini până la urmă, pe elementul de datorie însă suntem în zona fericită faţă de alte state europene care deja nu-l mai îndeplinesc. Convergenţa reală este cea care îţi dă de fapt puterea de cumpărare, competitivitatea cu care tu vii ca ţară versus alte ţări într-o piaţă unică europeană, cu o monedă unică, a declarat Ministrul Finanțelor.

Iată care sunt criteriile pentru aderarea la zona euro

La finalul anului trecut, prim-viceguvernatorul Băncii Naționale Române a declarat că toate țintele de aderare a țării noastre la moneda euro au fost ratate și că următorul termen este anul 2029.

Criteriile pentru aderarea la zona euro (criterii de convergență) vizează :stabilitatea preţurilor, soliditatea finanţelor publice, stabilitatea cursului de schimb și convergenţa ratelor dobânzilor pe termen lung. Deocamdată, țara noastră nu îndeplinește niciunul dintre aceste criterii.

În ceea ce privește cursul euro, facem precizarea că după ședința BNR de joi, 20 ianuarie 2022, 1 euro a fost cotat la 4.9452 lei, în creștere față de cursul din ziua precedentă. Cea mai mică valoare înregistrată de această monedă în ultima săptămână a fost de 4.9432 lei.

În luna decembrie 2021, valoarea minimă a monedei euro a fost de 4.9481, în timp ce valoarea maximă a fost de 4.9492 lei. coral