Sărbătorile de iarnă se apropie cu pași repezi. Din păcate, numărul cazurilor de coronavirus este la fel de mare și autoritățile ar putea adopta noi restricții pentru protejarea românilor. Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a precizat ce trebuie respectat pentru a petrece Crăciunul și sfârșitul de an într-un mod sănătos.

Nelu Tătaru a făcut anunțul

Sărbătorile de iarnă vin și noi restricții pare că ne bat la ușă. Dacă până acum eram obișnuiți să le petrecem cu rude sau prieteni, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, recomandă doar cu familia.

„Recomandarea rămâne aceeaşi, ca tot ceea ce înseamnă recomandare generală să fie respectat şi acum. Ţine doar de noi dacă sărbătorile sunt mai laxe, în familie. Ţine doar de noi dacă transmiterea în comunitate va fi mai mică”, a declarat Nelu Tătaru.

Șeful DSU, Raed Arafat a explicat și ce înseamnă sărbătorirea Crăciunului și a Revelionului în familie. Mai exact, doar cu oamenii din casă. Iar odată ce acceptăm și alte persoane în jurul nostru, riscul de infectare cu covid este inevitabil.

”In familie inseamna intre oamenii care stau in aceeasi casa, da! In familie largita inseamna sa vin si altii la tine, ti-ai asumat imediat un risc! Asa ca, modul in care iti organizezi masa de Craciun, daca aduci si bunicii, si alti prieteni si mai multa lume, care stau in alte zone, riscul de transmite este mai mare. Asta e un lucru logic”, a spus secretarul de stat.

Raed Arafat a reamintin și regulile pe care ar trebuie să le rescpectăm de sărbători. Pe lângă cele pe care le cunoaștem, deja, șeful DSU a precizat că dacă vor fi și alte restricții se va anunța.

”Limitele generale le stim deja: masca cred ca va fi si atunci, distantarea va fi si atunci, limitele la activitatile in spatiile inchise vor fi si atunci, cel mai probabil. Daca vor fi si alte masuri, asta n-am cum sa prezic de pe acum. Important e sa sesizam cu totii ca n-avem cum sa avem o sarbatoare similara cu cea din 2019”, a completat el.

Carantină la nivel național de sărbători?

În contextul în care tot mai mulți români se tem ca imediat după alegerile parlamentare, care vor avea loc pe data de 6 decembrie, să se instituie carantină în toată țara, Klaus Iohannis a clarificat acest aspect. Președintele a negat introducerea carantinei după 6 decembrie și spune că este un zvon lansar de unii politicieni lipsiți de scrupule.

”Eu nu intenţionez să promovez instituirea unei carantine la nivel naţional, un aşa numit lockdown, după alegerile parlamentare din 6 decembrie. Repet, nu există nicio intenţie de a intra în lockdown după alegeri. Repet aceste lucruri fiindcă sunt politicieni fără niciun fel de scrupule care încearcă să se profileze cu ştiri de tip senzaţional”, a spus şeful statului, la Palatul Cotroceni, într-o conferinţă de presă.

Klaus Iohannis a precizat tot atunci, că în zonele unde este deja carantină, INSP a făcut o analiză și a constatat  că numărul cazurilor de covid au scăzut. coral