Aurelian este un tânăr fermier din localitatea clujeană Mintiu Gherlii, posesor al unei turme de două sute de oi. Pentru că nici cu ocazia Crăciunului o asemenea îndeletnicire nu poate fi oprită, omul se afla în 25 decembrie pe “râtul” satului, cu oile după el. Însă, deoarece la un moment dat două mioare, scăpate de sub observație, au mâncat nițel fân din căpița unor vecini, acesta s-a trezit atacat, cu o furcă, de către păgubași – doi frați din vecini, extrem de violenți – care monitorizau totul  de acasă și așteptau demult prilejul să-l facă una cu pământul.

Bărbatul, aflat luni, 28 decembrie, în sala de așteptare a I.M.L. Cluj mărturisește că necazul lui s-a declanșat în prima zi de Crăciun, în jurul orei 11.30, când se afla cu turma lui de mioare pe tăpșanul satului:

“La un moment, două oi din turmă s-au dat la căpița unui vecin, fără să observ lucrul acesta și să intervin. Însă se vede că Sandu, vecinul meu, observase totul de acasă, de la o distanță de circa două sute de metri – așa că numa' m-am trezit lângă mine, cu el – înarmat cu o furcă – și cu fratele lui.

Extrem de supărat, fără să-i pese de explicațiile mele, Sandu a dat, direct, să mă împungă în față, cu furca! M-am ferit, într-o primă instanță, însă până la urmă a reușit să-mi ardă una cu ea, taman în moalele capului și, de asemenea, în torace. Loviturile cu furca au fost sută la sută ale lui, dar când m-am aplecat, după lovitura primită în coaste, au sosit și altele, cu pumnii – precis de la fratele lui…

Am reușit să scap prin fugă, mai ales că atacatorii s-au demobilizat când au văzut că fratele meu – care locuiește și el în sat – țipă la ei și, în același timp, îi filmează cu telefonul”.

Aurelian mărturisește că, în continuare, s-a deplasat la sediul poliției din comună, unde a făcut plângere pe numele celor doi frați. Însă, pentru că n-a avut cu cine lăsa oile – fratele său având la rândul său o fermă de animale – a refuzat intervenția ambulanței și a suferit în tăcere, până a doua zi, când s-a prezentat la Spitalul Municipal din Gherla.

Nu durează mult și bărbatul este poftit în cabinetul de consultații, de unde se întoarce cu un certificat în care legiștii clujeni i-au recomandat trei zile de îngrijiri. Însă, totodată, aceștia i-au adresat rugămintea să se prezinte de urgență la Radiologie – și să se întoarcă apoi cu rezultatul – deoarece exista suspiciunea ca omul să aibă coaste fracturate ori fisurate.

Și, la final, înainte de a părăsi sediul I.M.L., bărbatul concluzionează, cu o expresie de intensă suferință întipărită pe figură: “Nu-i iert pe cei doi frați – oameni răi și foarte violenți – pentru că puteau, efectiv, să mă omoare chiar în ziua de Crăciun și să-mi lase cei doi copii orfani… Totul, pentru un braț de fân – că nu a fost mai mult – și pe care nu era nicio problemă să-l plătesc, și cu dobândă, numai să nu mă supună la un asemenea tratament”!

 

 

 

 

  coral