Un incendiu devastator a distrus integral, în 26 octombrie 2020, locuinţa familiei Paşca din cătunul Huzăreşti, comuna Gârda de Sus. În doar 10 zile, comunitatea locală s-a mobilizat şi a reuşit să reconstruiască casa mistuită de foc.

Vecinii, rudele, dar şi administraţia locală le-au sărit imediat în ajutor soţilor Paşca, o familie cu posibilităţi materiale reduse.   Au primit materiale de construcţie, fier şi lemn şi mai mulţi voluntari au început să lucreze la refacerea casei.  

Primăria a contribuit cu materiale de construcţie, dar şi cu utilajele instituţiei. ”Am găsit un meşter din Gârda şi foarte mulţi oameni din comunitatea noastră, voluntari, au sărit să ajute. Am reuşit să adunăm o parte din ce mai au nevoie, am găsit sponsorizări”, spune primarul comunei Gârda de Sua, Marin Vîrciu.  

Familia Paşca se întreţine exclusiv din creşterea animalelor şi din munca prestată cu ajutorul celor doi cai pe care oamenii îi au în gospodărie. În ajutorul comunităţii locale au sărit şi membrii unui grup de Facebook, denumit Fapte bune din Alba, care vor dona produse electrocasnice şi haine.  

Casa a fost distrusă de un incendiu pe data de 26 octombrie. incendiul a fost provocat ca o consecinţă a încercării de a aprinde focul în sobă folosind benzină.   

Mobilizarea a început de la mesajul unui tânăr din zonă, postat pe Facebook, în care acesta a prezentat situaţia familiei respective.   ”În cursul zilei de azi a avut loc un incendiu în comuna Gârda, în sat Huzăreşti, la o familie a ars casa cu tot ce a muncit o viaţă, rămânând doar cu hainele de pe ei. Vă rog, ajutaţi aceşti oameni necăjiţi”, este mesajul postat pe reţeaua de socializare.  

  Zeci de persoane au răspuns mesajului şi au donat fie bani, fie materiale de construcţii. Alţii au participat ca ”mână de lucru”, şantierul noii construcţii fiind timp de mai multe zile un furnicar de oameni.   În 8 noiembrie a fost finalizat acoperişul, muncitorii trecând apoi la realizarea finisajelor.   Familia are, însă, nevoie în continuare de bani pentru ca noua locuinţă să fie gata înainte de venirea iernii.   

Donaţii pot fi realizate în contul RO32BTRL00101201G14729XX deschis la Banca Transilvania Câmpeni, pe numele Paşca Traian.   
 

coral