Prezenta Biancai Dragusanu in emisiunea de supravietuire din Asia a starnit un potop de controverse, principalul motiv fiind limbajul colorat, presarat, mai des decat prevede legea bunului simt, cu injuraturi si trimiteri, deloc ortodoxe, spre diferite organe. Cum este si normal, adevarul se afla dincolo de cuvinte, in limbajul nonverbal al divei. Pentru a nu cadea in plasa manipularii, in care Bianca este experta, voi traduce pentru voi adevaratele intentii ale Biancai, pe care aceasta incearca din rasputeri sa le ascunda, tradata fiind atat de limbajul corpului, cat si de celelalte componente ale limbajului nonverbal.

Starea psihica a Biancai Dragusanu este, in fragmentele vizionate, departe de a fi una de confort. Stresul este generat atat de lipsa maleabilitatii in comunicare cat mai ales de incapacitatea de adaptare la noile situatii impuse si imposibilitatea mentala de a gasi solutii care sa o scoata din impas. Mainile in sold si permanenta agitatie sunt semnele nonverbale ale nervozitatii si anxietatii fiind totodata si o tentativa de a castiga spatiu, simbolic vorbind). Tonul ridicat si folosirea in exces a cuvintelor triviale au ca scop intimidarea. Pardoxal, dar tinta Biancai nu sunt nici spectatorii indieni si nici cei cu care intra in contact, ci producatorii emisiunii.

Amenintarile frecvente cu plecatul din emisiune si limbajul trivial sunt o manifestare a dorintei de accedere si dobandire a puterii pentru a mascata lipsa de maleabilitate si adaptare la situatii noi. Tehnica a fost folosita de Bianca in toate emisiunile in care a fost prezenta, si in general, a obtinut ce si-a propus, nici unul dintre producatori neavand curajul sa se confrunte cu ea si sa o dea afara din emisiune, lasand efectele contractului sa curga.

Mircea N. Stoian, dezvaluiri socante despre Bianca Dragusanu! "Medicul mi-a soptit ca face fite si se preface"

Tonul agresiv cu care ii vorbeste indianului cu condimentele si tentativa ei de deturnare a discutiei pe taram lingvistic sunt expresia unei lipse crase de cultura si a unei incapacitati si mai mari de disponibilitate la negociere. Vocabularul Biancai este impanat cu cuvinte care sugereaza suferinta (ameteala, greata, vomitat) ea construidu-si astfel esafordul unei situatii care sa justifice un eventual abandon, sau cererile care o pot pune intr-un nemeritat avantaj. Imi amintesc de o situatie similara petrecuta la show-ul nocturn unde am fost colegi, in care Bianca a cerut ajutorul celor de la salvare.

Medicul mi-a soptit atunci, cu discretie, ca face fite si ca se preface. Situatia e similara cu cea vizionata. Principalul scop al Biancai este dat de dorinta ei de a obtine cat mai multi bani cu cat mai putin efort. Replica ”Ce se uita astia ca la circ. Dati-mi bani daca va uitati ca la circ.” este cheia tuturor actiunilor ei in emisiune. Tehnicile de dominare si de timorare, atat a echipei cu care lucreaza, cat si a partenerei de concurs sunt unele des folosite.

Controlul masinii albastre, injuraturile adresate celor cu care intra in contact, amenintarile cu folosirea uni limbaj trivial (aducator de amenzi grase de la CNA) fac parte din arsenalul uzitat frecvent de Bianca pentru intimidare si obtinerea de avantaje nemeritate. Pentru cei neinitiati am sa scriu ca folosirea unui limbaj trivial, indiferent de context, denota un prag scazut al stimei de sine si ascunde un complex de inferioritate revelat in cazul nostru si de declaratia Biancai Dragusanu ”Daca eram proasta nu ajungeam cine sunt”, semn ca statutul social inca o mai ingrijoreaza in mod deosebit pe diva.

coral