News Flash:

MIT SAU REALITATE? Sfanta Lumina se aprinde singura la Ierusalim. VEZI ALTE MINUNI DE PASTE

3 Mai 2013
1696 Vizualizari | 0 Comentarii
Sfanta Lumina este una dintre marile minuni ale Crestinismului, care se arata de Pastele Ortodox la Ierusalim, in timpul Vecerniei din Sambata Mare, intre orele 12.30-14.30, deasupra Sfantului Mormant ca un foc care se pogoara din cer si care in primele minute nu arde.

"In Sfanta si Marea Sambata, in Sfanta Cetate a Ierusalimului coboara Sfanta Lumina, semn al iubirii pe care Dumnezeu o arata atat de incercatei comunitati crestine din Tara Sfanta. Aceasta Sfanta Lumina o vom primi si noi si o veti primi si fratiile voastre. Primirea acestei Sfinte Lumini sa fie un moment de luare aminte pentru viata fiecaruia dintre noi, de transformare a vietii noastre crestine in bucuria Invierii lui Iisus Hristos din morti", a declarat pentru MEDIAFAX, Preasfintitul Parinte Vincentiu, Episcopul Sloboziei si Calarasilor, care in perioada 1991-1994 a fost superior al Asezamintelor romanesti de la Ierusalim si Iordan, si reprezentant al Patriarhiei Romane pe langa Patriarhia Ierusalimului. Pe perioada sederii la Ierusalim, a avut bune raporturi atat cu Patriarhia Ierusalimului si cu reprezentantii celorlalte culte religioase de acolo, cat si cu autoritatile Statului Israel.

"Am avut privilegiul la intre 1991 si 1994 sa fiu superior al BOR pe langa Patriarhia Ierusalimului si sa pot sa stau in fata Sfantului Mormant. Sa stai acolo in aceste zile este o minune neintrerupta, pe care Dumnezeu doreste sa ne-o arate. Avem marturii despre pogorarea Sfintei Lumini inca din timpul patriarhului Narcis al Ierusalimului, in secolul al II-lea. Patriarhul vorbeste pe la anul 135 despre cum s-a aprins untdelemnul din candele la slujba de Inviere. De asemenea, istorici ca Nichifor Theotochie si altii marturisesc despre ea", a mai spus PS Vincentiu.

In 1579, cand patriarhul ortodox a fost scos din mormant de autoritatile turce si de catre patriarhul oriental ortodox, Sfanta Lumina a tasnit dintr-o coloana din afara bisericii si a ajuns la patriarhul ortodox si la credinciosi.

Coloana despicata poate fi vazuta si astazi, facand parte din cladirea bisericii. Un alt incident a fost cand doi preoti romano-catolici din secolul al XI-lea au incercat sa obtina focul doar pentru ei, iar ei au fost pedepsiti. Toate aceste fapte atesta vechimea si autenticitatea acestei minuni.

In general, pelerinii care merg la Ierusalim pentru Sarbatorile Pascale spun ca pentru Sfanta Lumina pleaca de la hotel inca de vineri noaptea pe la ora 00.30-1.30.

"Pentru Lumina Sfanta se intra pe la poarta Iafo, poarta de intrare in cetate, pentru ca se mai poate intra prin poarta Sfantul Stefan, dar aceasta in Vinerea Mare cand se reface drumul Crucii. Chiar daca grupul de pelerini este compact nu poti sta unul langa altul. Nimeni nu-ti garanteaza ca intri in Sfantul Mormant. Sunt 30.000-40.000 de oameni din toate tarile ortodoxe din lume. Dar, daca iti doresti, Dumnezeu te ajuta si reusesti, povesteste o pelerina, care a plecat in acest an pentru a treia oara la Ierusalim pentru a fi "aproape de Lunina Sfanta".

Persoanele care nu ajung la Sfantul Mormant raman pe strada. In 2008, unor oameni care stateau in strada, in Cetate, in jurul orei 14.00 li s-au prins lumanarile in mana, mai spune femeia.

"In fiecare an, programul este diferit. Nu stiu ce dispozitii se dau, pentru ca acolo este plin de politie si armata. Nu este o ora exacta in care se intra. De exemplu, in 2008 Politia a scos afara, noaptea, pe toata lumea din cetate, absolut toti crestinii, si au inchis portile. Sansa mea a fost extraordinara. M-am rugat mult. Noaptea am cautat alta poarta de intrare. Am intrat in cartierul armenesc. Aveam harta cetatii. Apoi, am intrat in cartierul evreiesc si ne-am oprit la un punct de politie, undeva aproape de Sfantul Mormant. Acolo am stat de la ora 3.00 pana la ora 7.00 dimineata. Pe trotuar. Stradutele sunt foarte mici, inguste. Am cantat. Ne-am rugat. Politia a fost draguta, ne-a oferit ceai, apa. La ora 7.00 dimineata s-a dat drumul cam pe ultima intrarea catre Sfantul Mormant si s-a stat acolo de la ora 7.00 la ora 10.00. Acolo este foarte greu, foarte greu pentru ca vin foarte multi crestini din toate tarire crestine, georgieni, multi rusi, armeni si multi greci. Nu este o conduita. Care apuca, ala apuca. Unii peste altii. Trebuie sa fii foarte tare. Cele trei ore in care stai presat unul in altul, sunt foarte grele. Dar, cu rugaciune treci peste. La ora 10.00 s-a dat drumul in Santul Mormant. Este ca la un start de maraton. Se intampla sa-ti pierzi pantoful, geanta, sa cazi, nu te mai poti intoarce, lumea vine peste tine. Dar eu zic: Dumnezeu are grija de fiecare. Ca sa reusesti este nevoie de foarte multa rugaciune. Apoi se face culoar prin care in alerta oamenii merg spre Sfantul Mormant. Imediat cum se intra in Sfantul Mormant este o scara pe care se junge pe Golgota sau Locul Capatanii, unde se spune ca ar fi murit Adam. Pe capul lui a fost infipta Crucea lui Iisus, Noul Adam. Acolo, la altarul ortodox, de o pare si de alta a crucii sunt doua icoane a Maicii Domnului si a Botezatorului Ioan. Cand vine Sfanta Lumina, ochii Mantuitorului clipesc" relateaza pelerina.

Doi preoti greci au stat cu ochii pironiti la Mantuitorul ca sa surprinda clipirile. Apoi, In Sf. Mormant este o icoana a Maicii Domnului din secolul VI. Cand au navalit persii au vrut sa distruga icoana si i-au curatat vopseaua pana la gat. Nu au mai putut merge mai departe pentru ca Maicuta le-a zis "pana aici". Si clipeste cand te rogi la ea cu credinta, continua femeia.

O alta minune din Sf Mormant este locul unde Iisus a fost batut in cuie. Este o masa, de marmura sub care se afla o parte din coloana pe care Mantuitorul a fost flagelat. Cand pui urechea pe acea masa de marmura se aud bataile cuielor cum au fost batute. Mai spun oamenii ca aud bataia biciului. Eu am auzit bataile cuielor. Este foarte tulburator. A fost cineva care nu credea, dar cand a pus urechea a ramas fara glas. Plangea. Nu putea crede ca aude zgomotul batatii cuielor", si-a continuat povestea femeia.

Ea spune ca nu a vazut lumina, probabil ca nu este vrednica inca, dar a fost fericita cand a vazut oameni plangand cand li s-au aprins lumanarile in mana, ca au vazut lumina pe Sfantul Mormant.

"Nimeni nu primeste lumina la fel. Si chiar daca apar si rauvoitori, care au la ei lasere si lanterne cu care fac jocuri de lumini, ei nu reusesc sa-i tulbure pe credinciosi, care ii dau afara imediat. Inainte sa inceapa slujba este un ritual al stramosilor. Ei vin acolo si fac jocuri si dansuri si invocari, destul de zgomotos. Striga "Sa vina lumina" Sunt ortodocsi arabi", mai spune femeia.

Patriahul Ierusalimului intra in Sfantul Mormant, avand doar stiharul si epitaful. Acolo se roaga continuu. Deodata, in plina zi, vine un fulger din cer care aprinde vata de pe Sfantul Mormant. Patriarhul ia din aceasta flacara si o pune in doua cupe, apoi imparte credinciosilor. Santa Lumina este singura minune care se arata tuturor pacatosilor, spunea parintele Arsenie Boca.

Alte minuni pe care le pot vedea credinciosii este dansul soarelui. "In acele momente te poti uita in soare. Este o minune. In soare se vede un tunel lung. Apoi sunt halouri de lumina. Niciodata imaginile nu sunt la fel. Nu numai Lumina, totul se transforma in aceasta zi la Mormantul Sfant. Toata lumea simte altceva. Este o traire deosebita in afara a tot ceea ce vezi. Acolo in Sfantul Mormant este centrul spiritual al lumii. Acolo sunt rostite cele mai sfinte rugaciuni. «Inchinatorule, intra intru bucuria Domnului. In cerul plin de Lumina» scrie la intrarea in Biserica Sfantului Mormant", relateaza credincioasa.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook.

sfanta sambata sfanta cetate ierusalimului sfanta lumina pelerinii
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2020 - BZC.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1536 (s) | 23 queries | Mysql time :0.013596 (s)