Consiliul Județean Cluj a deschis ofertele depuse în cadrul licitației având ca obiect furnizarea de echipamente pentru operarea stațiilor de transfer Gherla, Huedin și Mihai Viteazu din cadrul proiectului Sistem de Management Integrat al Deșeurilor (S.M.I.D.) în Județul Cluj.

Potrivit Consiliului Județean, „prin intermediul licitației vor fi achiziționate 14 camioane tip 8×4 cu norma de poluare Euro 6, 19 prescontainere cu o capacitate de 24 m3, o presă statică cu o capacitate de funcționare de cel puțin 60 tone/h și 21 de containere simple cu o capacitate de 30 m3, compatibile cu presă static”.

Au depus, astfel, oferte, Asocierea Dutch Truck Services SRL & Iridex Group Plastic SRL și Grădinariu Import Export SRL.

"În perioada imediat următoare, comisia de evaluare a ofertelor va evalua documentațiile încărcate de cei doi ofertanți, respectiv propunerile lor tehnice și financiare. După această etapă, preconizată a dura circa 30 de zile, va fi anunțat câștigătorul licitației. Este un nou pas, extrem de important, spre cât mai rapida operaționalizare a sistemului de management integrat al deșeurilor. În situația în care nu vor exista contestații, după anunțarea câștigătorului va fi semnat contractul de furnizare a celor 55 de utilaje și accesorii de salubritate, a căror valoare a fost estimată la aproximativ 13 milioane de lei”, transmite Consiliul Județean Cluj.

Criteriul de atribuire a contractului este "cel mai bun raport calitate – preț". Prețul va avea o pondere de 70% în evaluarea ofertei, în timp ce factorul tehnic – garanția comercială a echipamentelor va  reprezenta 30% din punctajul final.

Un fost senator PC vrea gunoaiele Clujului. Zeci de milioane de euro cu statul

Înființat imediat după Revoluție, Iridex Group e proprietatea milionarului Corneliu Pascu, 73 – un fost senator al Partidului Conservator, ales pe liste comune cu PSD în legislaturile 2000-2004 și 2004-2008. De-a lungul anilor, Iridex Group a beneficiat de zeci de milioane de euro din bani publici, potrivit riseproject.

În 2014, presa locală din Constanța scria că Iridex Group a ajuns să se ocupe de salubrizarea a jumătate din judeţul Constanţa, în portofoliul său intrând aproape 30 de oraşe şi comune, precum şi cele trei porturi maritime, dar şi plajele Mării Negre. Pe lângă zecile de oraşe şi comune din judeţ trebuie să adăugăm şi Compania Naţională Administraţia Porturilor Maritime SA Constanţa, unde Iridex deţine monopolul absolut, prestând servicii de salubrizare de 10 ani de zile în porturile Constanţa, Mangalia şi Midia. În plus, în august 2013, firma fostului senator a primit un contract pentru curăţarea plajelor din judeţul Constanţa, de la Adminstraţia Bazinală a Apelor Dobrogea Litoral, în valoare de 19 milioane de lei.

„Coincidenţă frumoasă: spaniolii luau 100.000.000 de euro în 49 de ani; Iridex a luat 100.000.000 euro doar în ultimii ani”, scria replicaonline.ro.

Grădinariu Import Export SRL, abonată la contractele Clujului

SC Grădinariu Import Export este una dintre firmele care câştigă licitaţii pe bandă rulantă de la administraţiile din România. În 2017, primăria Dej, condusă de PSD-istul Morar Costan, a atribuit două licitaţii acestei firme în valoare de peste 1,2 milioane de lei, fără TVA, pentru achiziţia de utilaje. Consiliul Judeţean Cluj a atribuit licitaţii în valoare de peste 13,5 milioane de lei şi primăria clujeană a cotizat şi ea, la rândul ei, cu câteva contracte. La nivel naţional, SC Grădinariu Import Export câştigă sute de contracte. Patronii firmei au legături de afaceri cu Stelian Ilie, un fel de ”mini-Sebastian Ghiţă”, conectat la business-urile lui Gabriel Naghi, fost şef al SPP pe vremea lui Ion Iliescu, scria gazetadecluj.ro.

Potrivit sursei citate, în urmă cu câțiva ani, Consiliul Județean Cluj a atribuit firmei Grădinariu Import Export un contract în valoare de 13,5 milioane de lei, după ce a câștigat licitaţia ”Echipamente pentru colectarea deşeurilor în cadrul proiectului Sistem de management integrat al deşeurilor în judeţul Cluj”, în situaţia în care în judeţul Cluj Sistemul de Management Integrat al Deşeurilor (SMID), practic nu exista! coral