Mii de romani au stat, duminica, la coada in Munchen, pentru a-si exprima votul la alegerile europarlamentare si la referendumul pentru Justitie. Unii dintre ei calatorisera si sute de kilometri pentru a vota, dar s-au trezit asteptand ore in sir la o coada infernala, care nu parea sa inainteze.

Cand a fost anuntat oficial din Romania ca votul nu va fi prelungit in diaspora, politia germana a luat o masura inedita: a inconjurat cu un gard oamenii care asteptau la coada si s-a considerat ca este teritoriul consulatului si prin urmare se respecta legea electorala romaneasca.

Un clip devenit viral pe retelele de socializare a surprins momentul emotionant in care unui politist german ii dau lacrimile, emotionat de sutele de romani care le-au multumit ofiterilor ca i-au ajutat sa voteze. In imagini, se vede cum politistul zambeste timid si isi sterge lacrimile, coplesit de recunostinta aratata de romani.

Inregistrarea a fost preluata pe pagina de Facebook a Politiei din Munchen.

„Aceasta este reactia unui politist german, care trebuie sa trimita toti oamenii acasa, desi politia a stabilit sa lase oamenii sa voteze cei care au stat toata ziua in soare, facand un tarc. Ulterior cei de la consulat au inchis usile. RUSINE lor, RESPECT politiei germane care au incercat, cat au putut sa ne ajute”, a scris Marius Sortan pe Facebook.

Jurnalistul Vlad Ursulean a anuntat ulterior ca votul a mai fost permis la consulatul din Munchen doar o ora. „Sistemul a fost blocat de la Bucuresti la ora 22 si tot au ramas oameni pe dinafara. Romania strikes back”, a spus el.

 

coral