Darius Valcov este condamnat la opt ani de inchisoare pentru infractiuni de coruptie dar sentinta nu este definitiva in cazul actualului consilier al premierului Viorica Dancila. Potrivit sentintei de condamnare a judecatorilor Inaltei Curti de Casatie si Justitie, magistratii nu au nici un dubiu asupra faptelor pentru care a fost judecat, artand ca probele administrate in sala de judecata ”releva ca infractiunile de trafic de influenta si spalare a banilor au fost dovedite dincolo de orice indoiala rezonabila”.

Mai mult decat atat, in sprijinul sau au fost audiati si doi martori, respectiv Lavinia Sandru, fosta lui sotie, si tatal lui. Dupa ce i-au ascultat si au pus cap la cap declaratiile acestora cu probele de la dosar, judecatorii au inlaturat depozitiile, considerand ca martorii nu au fost sinceri, se arata in motivarea instantei de judecata citata de g4media.ro

„Raportat la aspectele mai sus evidentiate, instanta apreciaza declaratia martorei Sandru Lavinia ca fiind nesincera si nu va tine seama de continutul acestei probe”, se arata in motivare.

Darius Valcov a incercat sa justifice sumele mari de bani pe care le avea in casa, cu ajutorul fostei sotii si a tatalui sau.

”In acest sens, ambii martori au aratat ca banii, pe care inculpatul i-a detinut in perioada de referinta, au fost obtinuti ca urmare a organizarii celor trei nunti, prilejuite de casatoria inculpatului cu martora Sandru Lavinia, ale caror cheltuieli ar fi fost suportate pe rand de parintii celor doi si de nasi, iar darul a fost la fiecare dintre nunti de aproximativ 200.000 – 300.000 de euro.

Martora Sandru Lavinia a declarat suplimentar ca si dupa organizarea botezului fiicei lor au obtinut suma de 200.000 de euro din care au platit si cheltuielile. Totalizand aceste sume, cei doi au obtinut in jur de 600.000-800.000 de euro. Desi martora, potrivit propriei declaratii, era parlamentar in acea perioada si avea obligatia declararii acestor sume, ca si inculpatul, au hotarat impreuna sa declare doar „ o mica parte, din aceste sume, aproximativ 200 mii”, pe care au depozitat-o pe un card, insa toate sumele rezultate din aceste evenimente au ramas la inculpatul Valcov Darius Bogdan. Depozitia privind depunerea pe card a unei asemenea sume este in contradictie cu ceea ce a declarat inculpatul Valcov Darius Bogdan sub acest aspect, si anume ca nu a detinut vreun card si pentru acest motiv a apelat la un martor care i-a pus la dispozitie cardul sau”, au retinut judecatorii.

Epopeea tablourilor

Judecatorii considera ca Lavinia Sandru a urmarit ca prin declaratia data sa diminueze raspunderea penala a fostului sot. ”Relevanta este nu numai preocuparea sa, exclusiv orientata catre a explica provenienta unor sume de bani, nedeclarate, care desi dobandite in timpul casatoriei au ramas in integralitate la inculpat, ci si pentru a face precizarea ca la evenimentele mentionate au primit si niste tablouri, aproximativ 8-10, care au ramas, dupa divort, tot inculpatului, precum si pentru a devoala ca in timpul casatoriei a cumparat 3 tablouri si alte 2 tablouri au fost achizitionate de sora acestuia. Raportat la aspectele mai sus evidentiate, instanta apreciaza declaratia martorei Sandru Lavinia ca fiind nesincera si nu va tine seama de continutul acestei probe”, se mai arata in document.

Judecatorii mai arata ca in perioada 2009-2010, Valcov a acceptat promisiunea de a primi de la Theodor Berna, patronul firmei Tehnologica Radion, suma de 15,6 milioane de lei, reprezentand 20% din valoarea a trei contracte privind reabilitarea si extinderea retelelor de apa si canalizare in orasele Scornicesti, Potcoava, Draganesti Olt, Piatra Olt si in municipiul Slatina. Din acesta suma, Valcov a primit 6,2 milioane de lei.
Valcov, acuzat de 3 milioane de euro prejudiciu, a picat si la detectorul de minciuni

Valcov este acuzat in doua dosare penale aflate pe rolul instantelor de un prejudiciu de aproape 3 milioane de euro si are sechestru pe bani si bunuri (printre care 3 lingouri de aur, 172 de tablouri si piese de mobilier) in valoare de doar 2 milioane de euro.

Cu referire la alta fapta de trafic de influenta facuta doi ani mai tarziu pentru acelasi investitor, instanta suprema arata ca Valcov a disimulat suma de 3.100.000 de lei sub forma a trei lingouri din aur, mai multe tablouri si sub forma unor servicii si amenajari in beneficiul City Hotel Slatina, pe care il detine si controleaza prin interpusi.

Consilierul premierului Viorica Dancila a picat si testul detectorului de minciuni, pe care singur l-a cerut, se mai arata in motivarea ICCJ.

”In urma examinarii inculpatului Valcov Darius Bogdan cu tehnica poligraf la solicitarea acestuia, s-a constatat ca la intrebarea „Ati primit, in mod direct, vreo suma de bani de la Berna Theodor in legatura cu contractele incheiate intre S.C. Tehnologica Radion si S.C. Compania de Apa Olt, la sediul Tehnologica Radion ?” raspunsul „Nu” al inculpatului a provocat modificari specifice comportamentului simulat”. coral