Presedintele Klaus Iohannis a declarat, pe 6 aprilie, dupa intalnirea cu premierul Ludovic Orban, dar si cu mai multi ministri, ca va fi necesara prelungirea starii de urgenta cu inca 30 de zile. Tot atunci spunea ca decretul va fi emis la inceputul acestei saptamani, insa acesta va trebui supus aprobarii Parlamentului.

ALDE, PSD si Pro Romania ar putea vota impotriva, astfel ca dercetul risca sa nu fie aprobat. Noul decret ar urma sa prelungeasca starea de urgenta pana pe 14 mai.

„Tragand linie si adunand, am ajuns la concluzia ca va fi nevoie de prelungirea starii de urgenta. In acest fel, am solicitat Guvernului sa vina cu propuneri pentru a fi incluse in acest decret. In cursul acestei saptamani vom elabora textul decretului si la inceputul saptamanii viitoare voi emite un nou decret care va prelungi starea de urgenta cu inca o luna de zile„, a afirmat saptamana trecuta Klaus Iohannis.

Presedintele Romaniei mai sublinia ca „aceasta perioada este absolut necesara pentru a tine evolutia epidemiei sub control„.

Ludovic Orban: “Le solicit ministrilor sa…”

Saptamana trecuta, premierul Ludovic Orban le-a cerut ministrilor sa-i prezinte propunerile finale de masuri aferente domeniului pe care-l coordoneaza in vederea inaintarii acestora presedintelului Klaus Iohannis pentru a fi introduse in noul decret prin care se va prelungi starea de urgenta.

„Le solicit ministrilor sa transmita propunerile finale de masuri pentru decretul pe care il va emite presedintele Romaniei de prelungire a starii de urgenta, evident, daca considera ca este necesara includerea unor masuri suplimentare. Stiu ca deja s-a lucrat o serie de propuneri, dar vreau astazi (9 aprilie – n.r.) sa transmiteti propunerile finale pe fiecare minister, astfel incat presedintele sa aiba la dispozitie propunerile formulate de fiecare minister. De asemenea, va solicit sa mi le transmiteti si mie pentru a le da ok-ul final„, a fost mesajul lui Ludovic Orban pentru membrii Cabinetului.

Dupa emiterea, decretul ar trebui sa aprobat de plenul reunit al Parlamentului.

coral