News Flash:

Împrumut de jumătate de MILIARD de EURO pentru CONSTRUCȚIA Spitalului de Urgență din Cluj

28 Mai 2021
679 Vizualizari | 0 Comentarii
spitalul regional de urgenta cluj imprumut

Guvernul a aprobat memorandumul privind acordul de contractare a două împrumuturi de la Banca Europeană de Investiții, în vederea construirii spitalelor regionale din Cluj și Craiova. Valoarea spitalului care va fi construit în Florești este de aproape 540 de milioane de euro.

În cadrul ședinței de Guvern din data de 27 mai 2021 a fost aprobat Memorandumul privind acordul de principiu pentru contractarea a două împrumuturi, de circa 480 de milioane de euro, cu Banca Europeană de Investiții a fost aprobat în ședința de Guvern.

Valoarea proiectului de investiții prevăzut de Spitalul Regional de Urgență Cluj este de 539,6 milioane euro, din care 454 milioane euro reprezintă costul net, potrivit ministrului Finanțelor, Alexandru Nazare.

Conform studiilor de fezabilitate, costul total al celor 3 spitale regionale de la Iași, Cluj și Craiova se ridică la aproximativ 1,64 de miliarde de euro.

1,5 milioane de euro, costuri operaționale

Costurile operaționale aferente realizării acestor proiecte de investiții publice însumează o valoare netă de aproape 1,5 milioane de euro și nu sunt incluse în costul investiției aprobat prin Hotărâre de Guvern și/sau acoperite de fondurile europene nerambursabile, a precizat ministrul Finanțelor.

Implementarea și coordonarea proiectelor va fi asigurată de Ministerul Sănătății, pe o perioadă de aproximativ 7 ani, data limită de tragere a sumelor împrumutului fiind aprilie 2028.

De asemenea, Ministerului Sănătății va urmări evoluția cadrului general a programării bugetare anuale.

„Cele două împrumuturi, prevăzute în memorandum, reprezintă continuarea demersurilor Guvernului pentru realizarea primelor trei spitale regionale de la Iași, Cluj și Craiova, din cele opt, finanțate din fonduri europene nerambursabile, împrumuturi contractate de la Banca Europeană de Investiții și de la bugetul de stat”, a precizat ministrul Alexandru Nazare.

Primul acord de finanțare, în valoare de 250 milioane euro, a fost semnat la 20 aprilie, de către Alexandru Nazare, ministrul Finanțelor și Christian Kettel Thomsen, vicepreședinte al Băncii Europene de Investiții.

Contractul, semnat până la finalul anului

Conform calendarului de contractare, se urmărește ca până la finele anului 2021 să fie semnate și împrumuturile pentru Spitalele Regionale de Urgență Cluj și Craiova.

Memorandumul a fost înaintat Guvernului de ministrul Finanțelor, Alexandru Nazare și ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, în vederea construirii Spitalului Regional de Urgenţă Cluj și Spitalului Regional de Urgenţă Craiova.

Spitalul Regional de Urgență din Cluj va fi construit pe un teren de 14 hectare în comuna Florești.

Acesta va deservi toate patologiile și va avea 849 de paturi, dintre care 105 situații critice. Unitatea de primiri Urgențe va avea 60 de paturi.

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook.
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2021 - BZC.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1163 (s) | 22 queries | Mysql time :0.032867 (s)