Momentele tensionante din Ucraina îi fac pe oameni să fugă din calea războiului, iar România este una dintre cele mai apropiate opţiuni ale multora dintre ei. În aceeaşi situaţie se află şi Jamala, o cântăreaţă din Ucraina, fostă câştigătoare a concursului Eurovision, care a trecut graniţa în ţara noastră, alături de cei doi copii ai ei.

Ea s-a refugiat în România, după patru zile de mers pe jos, împreună cu cei doi copii ai săi. Soțul ei a fost nevoit să se întoarcă la Kiev, astfel că nu a putut fi alături de familia lui.

Cântăreaţa a povestit întreaga experienţă pe instagram, acolo unde a postat şi mai multe filmuleţe, într-unul dintre ele mulţumindu-le, cu ochii în lacrimi, poliţiştilor de frontieră români pentru amabilitate şi pentru faptul că le-au oferit celor doi copii ciocolată. „Mulţumesc România că ne-ai primit cu braţele deschise. Grănicerii au oferi ceai, biscuiţi şi ciocolată copiilor′′, a spus Jamala.

În 2014, Jamala a câştigat concursul Eurovision pentru Ucraina. Ea a interpretat atunci o piesă cu mesaj politic, intitulată „1944′′, care amintea despre deportarea tătarilor din Crimeea.

Războiul din Ucraina, un vis negru pentru milioane de oameni
A cincea zi a războiului pe care președintele rus Vladimir Putin l-a declarat Ucrainei a început cu noi bombardamente. Au fost auzite explozii în capitala Kiev și în principalul oraș Harkov, potrivit The Jerusalem Post, care citează Serviciul de Stat pentru Comunicații Speciale și Protecție a Informațiilor din Ucraina.

După câteva ore de calm, rușii au lansat un nou atac masiv în Harkov, soldat cu zeci de morți și răniți, potrivit consilierului ministrului ucrainean de Interne Anton Herashchenko. Între timp, la Gomel, în Belarus, continuă negocierile între delegațiile Rusiei și Ucrainei. MAE recomandă cetăţenilor români să părăsească teritoriul Federaţiei Ruse cât mai curând.

coral