Gruparea de Jandarmi Mobilă "Regele Ferdinand I" Târgu Mureş a anunţat, luni, că în timpul unei acţiuni de protejare a fondului forestier, jandarmii au oprit, cu focuri de armă, un grup de persoane care tăiau ilegal arbori, pe raza comunei Petelea.

"În cadrul unei acţiuni punctuale menite să protejeze fondul forestier naţional, duminică 15 ianuarie a.c., în jurul orei 17,00, în zona localităţii Petelea, judeţul Mureş, echipaje din cadrul Grupării de Jandarmi Mobile 'Regele Ferdinand I' Târgu Mureş au auzit sunet de drujbe şi au observat copaci mari căzând. S-au apropiat şi au surprins în flagrant mai multe persoane ce tăiau, fără drept, arbori din fondul forestier naţional. Jandarmii au intervenit şi le-au solicitat să se oprească, însă bărbaţii nu s-a supus somaţiilor verbale, fugind spre localitate, prin urmare unul dintre subofiţeri a executat foc, în plan vertical, cu armamentul din dotare. În urma uzului de armă nu au rezultat victime sau pagube materiale. În urma intervenţiei, o persoană a fost reţinută de către forţele de ordine", a precizat Gruparea de Jandarmi Mobilă "Regele Ferdinand I" Târgu Mureş, într-un comunicat de presă.

Potrivit comunicatului, jandarmii au constatat şi confiscat la faţa locului mai mulţi arbori tăiaţi din speciile carpen şi stejar cu diametrele între 40 şi 60 de centimetri, valoarea prejudiciului fiind de aproximativ 9.000 lei.

De asemenea, au fost confiscate mai multe moto-fierăstraie abandonate în pădure şi vehiculele folosite.

"S-au întocmit actele de sesizare penală pentru infracţiunea de tăiere fără drept de arbori şi au fost înaintate organelor de poliţie, pentru continuarea cercetărilor. Pentru a descuraja astfel de fapte, jandarmii vor intensifica acţiunile de prevenire şi combatere a delictelor silvice în perioada următoare. Rămânem la datorie şi reamintim cetăţenilor că pot solicita sprijinul Jandarmeriei oricând situaţia o impune", se mai afirmă în comunicatul menţionat.

coral