Județul Cluj, alături de județul Ilfov și municipiul București sunt singurele unde s-a atins un grad imunitatea de grup de peste 60%. În România, 44% din populație are un anumit grad de imunitate la COVID-19, potrivit lui Valeriu Gheorghiță, șeful CNCAV.

Valeriu Gheorghiță, președintele Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV), susține că aproximativ 44% din populația României are un anumit grad de imunitate la boală, asta după ce oamenii fie au trecut prin infecția cu SARS-CoV-2, fie s-au vaccint.

Județele Cluj și Ilfov și municipiul București sunt singurele care au o rată de imunitate de grup de peste 60%. Potrivit specialiștilor, imunitatea colectivă se atinge în momentul în care 70% din populație a trecut prin boală sau a fost vaccinată complet.

Estimarea mai arată că în 25 de județe peste 20% din persoane au un grad de imunitate, în 11 județe peste 40%, iar în trei județe gradul este de peste 50%.

Pentru estimare s-a folosit ca bază de calcul populația rezidentă din România la 1 ianuarie 2020, adică 19,3 milioane de persoane.

De asemenea, specialiștii au utilizat un sistem potrivit căruia la fiecare caz confirmat există 4,3 cazuri neconfirmate.

coral