Tibi Uşeriu este omul care întotdeauna a vrut să-şi depăşească limitele. A alergat la Polul Nord şi a înfruntat condiţii extreme, a câştigat competiţiile dure la care a participat. Acum îşi doreşte să promoveze România şi în străinătate prin proiectul Via Transilvanica – drumul care uneşte, un traseu turistic de 1400 km care străbate România de la nord la sud.

Tibi Uşeriu: Am dus la bun sfârşit pe data de 8 octombrie un proiect naţional, Via Transilvanica. Se potriveşte foarte bine cu ţara noastră, cu tot ceea ce înseamnă România de la nord la sud. A început în urmă cu 4 ani, în 2018, când s-a sărbătorit şi Marea Unire; iar noi am încercat să unim 10 judeţe, să unim 400 de localităţi.

Noi nu prea ştim în România despre turismul activ, dar despre asta vrem să-i învăţăm pe oameni: ce înseamnă turismul activ, ce înseamnă să străbaţi România la picior; ce înseamnă să treci prin toate podişurile, prin toate zonele culinare, să vorbeşti cu oamenii, să le cunoşti cu adevărat istoria.

Despre Via Transilvanica mi-aş dori foarte mult să povestim peste 15 ani, să recapitulăm ce a însemnat această perioadă de timp. Peste 15 ani se va vorbi total altfel despre acest proiect şi despre România, asta în special în străinătate. Pentru că Transilvania este un brand naţional, pe care nu l-am exploatat deloc. De exemplu americanii credeau că e o bucată din Pennsylvania lor! Noi am promovat foarte mult Dracula, am promovat mituri, lucruri care nu prea aveau de-a face cu adevărata Transilvanie.

Şi noi, de fiecare dată când am făcut un proiect, am încercat să ne gândim în viitor. Dar nu numai în viitorul apropiat, pentru că de rezultate trebuie să ne bucurăm pe etape. Şi despre asta este vorba în turism, în ceea ce noi am încercat să facem. Am terminat acest traseu, l-am dat în funcţiune, dar nu s-a terminat: avem încă tot felul de probleme cu care se confruntă în general România, nu doar acest proiect; deci mai avem puţin de lucru la el. Dar ca să-ţi cunoşti cu adevărat ţara trebuie să o străbaţi la pas.

Eu mi-am schimbat părerea total despre România, despre ceea ce putem să vedem şi să trăim, mai ales că eu am alergat-o în 22 de zile şi mi-am dat seama foarte rapid ce înseamnă să mănânci în Bucovina şi ce înseamnă să mănânci în Banat. Să simţi toate lucrurile acestea e foarte important, toţi trebuie să trăim asta într-un fel sau altul.

Nu aş putea să definesc românii în general, eu pot să mă definesc doar pe mine. Ceea ce eu îmi doresc foarte mult de la români este să aibă curaj. Ne lipseşte curajul să acţionăm în foarte multe lucruri pe care noi ne dorim să le schimbăm, dar efectiv nu le facem, pentru că unul din defectele noastre este lipsa de curaj. Trebuie să găsim curajul, să găsim lucrurile care ne unesc şi să mergem cu ele mai departe. Fiţi curajoşi, să schimbăm ceva în ţara asta!, arată radiocluj.ro

coral