Când au crezut că au găsit varianta ideală ca să nu îşi îngroape afacerile, patronii de reataurante din Cluj care au investit bani în igluuri au primit o lovitură dură.

Pentru că oraşul Cluj-Napoca încă are rata incidenţei de peste 3 la mia de locuitori, constucţiile de tip iglu sunt considerate spaţii închise şi sunt ilegale.

În weekend poliţiştii au luat la rând toate restaurantele şi unde au găsit igluuri au oprit servirea clienţilor, au dat amenzi şi i-au pus pe administratori să le demoleze. Localnicii sunt indignaţi de toată situaţia.

Chiar dacă au fost amendaţi, patronii de restaurante din Cluj încă nu au demolat igluurile. Momentan nu mai fac rezervări şi aşteaptă cu nerăbdare să scadă rata infectărilor.

Ca să serveşti masa într-un igluu din Cluj trebuia să faci o consumaţie de minim 300 de lei şi aveai voie să stai la masă doar două ore.

„Mă enervează mai ales iarna. Vă daţi seama că nu e plăcut să stai în frig, mai ales când sunt temperaturi cu minus. Chiar dacă ei încearcă să încălzească cât de cât terasa, nu ai cum. Am fost o dată, mi-au îngheţat picioarele şi m-am dus acasă ca pinguinul, deci vă daţi seama cum îi. Oricum lumea e deja destul de tensionată din toate punctele de vedere”, a povestit Tomas, un client al terasei.

„Mi se pare foarte ok şi nu văd de ce altele sunt deschise şi partea asta de HoReCa deloc şi e foarte restricţionată. Adică mergi în Kaufland şi mai tare te baţi de o altă persoană decât dacă ai sta aici”, spune cu indignare o tânără.

Beatrice Milonean, purtătorul de cuvânt al IPJ Cluj, spune că doar trei restaurante nu s-au conformat deciziei de a demonta igluurile.

„Construcţiile de tip iglu sunt asimilate ca fiind spaţii închise, astfel utilizarea acestora este permisă în localităţile în care incidenţa cazurilor este de sub trei la mia de locuitori. Au fost identificaţi trei operatori economici care nu respectau măsurile, aceştia desfăşurându-şi activitatea în construcţii de tip igluu. Au fost sancţionaţi contravenţional, totodată fiind dispusă orprirea servirii clienţilor şi înlăturarea materialului de pe structura de construcţie”, a spus reprezentanta IPJ Cluj.

coral