Un director rus din domeniul energiei a murit în weekend. Decesul lui vine să completeze lista morților misterioase ale unor oameni de afaceri influenți, care au avut loc după ce Rusia a invadat Ucraina în 24 februarie, scrie Newsweek.

Este vorba despre Ivan Pechorin, în vârstă de 39 de ani, care era director general al Corporației pentru Dezvoltarea Orientului Îndepărtat și a Arcticii. Sâmbătă, el ar fi căzut dintr-o barcă de mare viteză, în apropierea insulei Russky din Marea Japoniei, în regiunea Primorsky, Rusia, lângă Vladivostock.

Pechorin a lucrat sub conducerea lui Vladimir Putin, scrie publicația rusă Komsomolskaya Pravda, și s-a implicat în modernizarea aviației în estul Rusiei și dezvoltarea resurselor din Arctica în contextul sancțiunilor dure impuse după invazie. Ultima apariție publică a lui Pechorin ar fi avut loc la Forumul Economic de Est, desfășurat între 5 și 8 septembrie la Vladivostok. 

Daily Mail a scris că Pechorin a susținut un discurs în cadrul unei sesiuni intitulate „Fiecare are propriul parcurs: Logistica unei lumi schimbate”. Presa rusă a scris că Pechorin au luat măsuri pentru susținerea transportului aerian de pasageri, modernizarea infrastructurii aeroportuare și construirea de noi piste. 

De asemenea, a făcut parte din echipa de dezvoltare a companiei aeriene United Far Eastern Airlines care a fost creată în 2021.

„Moartea lui Ivan este o pierdere uriașă pentru prieteni și colegi, o mare pierdere pentru corporație. Transmitem sincere condoleanțe familiei și prietenilor”, se arată într-un comunicat al companiei.  Decesul lui Ivan Pechorin vine după cea a unui fost director general al corporatiei, Igor Nosov, în vârstă de 43 de ani, care a făcut accident vascular cerebral în februarie.

În 1 septembrie, Ravil Maganov, în vârstă de 67 de ani, un magnat al petrolului și fost șef al celei de-a doua companii petroliere din Rusia, Lukoil, ar fi căzut în gol de la o fereastră de la etajul șase al unui spital din Moscova. Surse neoficiale au susțin că Maganov ar fi fost „bătut” și „aruncat pe fereastră”. Lukoil a comunicat că moartea lui a fost cauzată de „o boală gravă”. Anterior, magnatul petrolului se declarase împotriva invaziei în Ucraina.  

De-a lungul anilor au avut loc mai multe decese similare. În decembrie 2021, Yegor Prosvirnin – fondatorul site-ului naționalist Sputnik și Pogrom – a căzut de pe o clădire rezidențială din Moscova și a murit. Un incident similar a avut loc în octombrie 2021, când un diplomat rus a fost găsit mort după ce a căzut de la o fereastră la Ambasada Rusiei din Berlin.  

coral