News Flash:

Nicoara ii ia partea lui Seplecan in privinta CMID, insa nu vede nicio solutie viabila in viitorul apropiat

28 Iulie 2015
1201 Vizualizari | 2 Comentarii
Marius Nicoara
Fostul presedinte al Consiliului Judetean Cluj, senatorul Marius Nicoara considera ca nefinalizarea Centrului de Management Integrat al Deseurilor (CMID) este una dintre cele mai grave probleme si crize ale judetului Cluj dupa anul 1989. Acesta mai spune ca situatia CMID este cu atat mai ingrijoratoare, cu cat, din punctul sau de vedere, nu exista nicio perspectiva de finalizare a lucrarilor.

„In momentul opririi lucrarilor la CMID, conform raportului dirigintelui de santier SC Tahal Consulting Engineers LTD, decontarile erau efectuate in proportie de 81%,  in timp ce lucrarile executate erau efectuate in proportie de doar 65%. Din acest procent de 65% al lucrarilor executate, o parte trebuie sa fie demolate, in timp ce alta parte se afla in faza de degradare deoarece nu au fost luate masuri de conservare. Astfel, orice constructor care ar licita lucrarile nu ar putea realiza cu suma ramasa finalizarea centrului. Cu suma de 19% ramasa si cu aproximativ 50% lucrari executate, finalizarea acestui proiect este imposibila. Lucrarile de constructii executate in cadrul proiectului „Sistem de Management Integrat al Deseurilor in judetul Cluj (SMID)" in perioada 2012 - 2014 au fost expertizate şi s-a constatat ca sunt necorespunzatoare si neconforme (conform Raport de Expertiza Tehnica in specialitatea inginerie geotehnica privind modul de asigurare a cerintelor de calitate specifice la lucrarile executate pentru realizarea obiectivului de investitii Centru de Management Integrat al Deseurilor din Municipiul Cluj-Napoca nr. 101/ 2014 intocmit de  SC ARCON SERV SRL). Din relatarile presei aflu ca activitatea echipei de proiect a fost cel putin superficiala. De exemplu, s-a scris ca managerul de proiect, Mariana Ratiu a participat la doar 10% din sedintele proiectului, iar Claudiu Salanta, arhitectul sef al judetului, in calitate de responsabil tehnic al CMID nu a participat la nicio sedinta. Sper ca sunt date eronate, dar faptul ca intreaga echipa a proiectului a primit 235.000 euro, in conditiile unui proiect prost gestionat, este totusi o realitate. Managementul proiectului s-a dovedit a fi total necorespunzator, ineficient deoarece a ascuns, cu buna stiinta, pe o durata de peste 3 ani, situatia dezastruoasa in implementarea acestui proiect la care nu s-au realizat indicatorii cantitativi şi calitativi. Mai mult, nu a raportat in mod operativ şi real despre neconformitatile, lipsurile, intarzierile şi nerealizarile constatate si nu a luat masurile legale necesare pentru realizarea proiectului", spune Nicoara.

De asemenea, senatorul clujean solicita demiterea intregii echipe care s-a ocupat de gestionarea CMID, acesta mai solicitand CJ Cluj sa prezinte public cat ii va costa, in mod real, pe contribuabili finalizarea acestui proiect. „Efectuarea necorespunzatoare a lucrarilor si a serviciilor a dus la rezilierea contractului de executie a CMID incepand cu luna noiembrie 2014, pentru lucrari neconforme, inutilizabile, dar cu irosirea fondurilor europene şi a fondurilor publice nationale platite in cadrul acestui proiect. Din pacate, asa cum reiese din argumentatia mea de la inceput am convingerea ca proiectul CMID din judetul Cluj nu se va putea finaliza şi da in exploatare niciodata. Dupa cum se poate constata si din Decizia Comisiei de adjudecare a disputelor (CAD)  din data de 9 iunie 2015, Consiliul Judetean Cluj a pierdut litigiul cu executantul, Comisia constatand culpa Consiliului Judetean cu privire la derularea contractului, rezilierea acestuia in conditiile nerespectarii procedurilor de reziliere, tratarea cu superficialitate a intregului proiect. Considerand culpa Consiliului Judetean Cluj constatata de CAD in Decizia mentionata, exista riscul pierderii litigiului si la Curtea Internationala de Arbitraj. De asemenea, sunt surprins de argumentatia invocata de Consiliul Judetean Cluj cu privire la neparticiparea reprezentantului Serviciului Juridic la audierea CAD „pentru ca a facut varicela", o argumentatie penibila si prea puerila pentru un proiect de o asemenea importanta pentru judetul Cluj. Chiar nu exista nicio alta persoana capabila sa reprezinte Judetul Cluj in fata unei astfel de comisii? Solicit public demiterea intregii echipe responsabile cu gestionarea proiectului CMID. Solicit Consiliului Judetean Cluj stabilirea unui comitet de criza in ceea ce priveste proiectul CMID, care sa determine masurile necesare, pe termen scurt si mediu, precum si un grafic realist de finalizare a lucrarilor. De asemenea, doresc sa fie prezentate public eforturile financiare suplimentare care vor trebui asigurate de Consiliul Judetean din banii contribuabililor, pentru ducerea la finalizare a acestui proiect, din pacate din punctul meu de vedere, o finalizare improbabila", mai spune Marius Nicoara.


Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook.

cmid smid cluj-napoca mariana ratiu senatorul clujean
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2020 - BZC.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.2387 (s) | 23 queries | Mysql time :0.048392 (s)