Dacă e luna mai, atunci ne duelăm din nou cu păsările în cântec. Societatea Ornitologică Română organizează cu sprijinul Lidl România a șaptea ediție a evenimentului Noaptea Privighetorilor. Cel mai relaxant duel dintre oameni și păsări se desfășoară pe data de 18 mai, la Cluj, în Parcul Etnografic "Romulus Vuia" (Tăietura Turcului).

"Rețeta evenimentului este una simplă. Avem două concerte și multă relaxare. Primul concert este cel al păsărilor cântătoare din orașe, pentru că și în aglomerările urbane se aud sunete frumoase, nu doar clasica gălăgie. După ce ascultăm păsările, le dăm replica. Iar marii compozitori au găsit mereu inspirație în trilurile de pasăre pe care le-au studiat, fie că vorbim de ciocârlie, privighetoare, graur sau alte specii.

Din această rețetă de succes, până acum, nu pot lipsi condimentele, așa că vom presăra totul cu informații inedite despre păsări, cum le poți ajuta, ce proiecte de conservare avem. Avem și ateliere special create pentru copii, avem și listele de păsări pe care vizitatorii le pot vedea de obicei în orașe.

În 2019, vrem să discutăm cât mai mult cu oamenii despre ce înseamnă să salvezi un pui de pasăre și de ce la păsări nu e deloc bine să iei puii acasă, așa cum se face în cazul câinilor sau al pisicilor", a spus Teodora Domșa, managerul proiectului Noaptea Privighetorilor.

Programul complet

La Cluj, evenimentul a ajuns deja la a șaptea ediție.

Sâmbătă, 18 mai, începem activitățile în Parcul Etnografic ”Romulus Vuia” de la ora 16.00.

Vizitatorii pot lua parte la tururile ghidate de biologi și membri ai Societății Ornitologice Române. Ne vom plimba pe aleile din parc și vom asculta și identifica păsările care locuiesc aici – de la vrăbii de casă și de câmp la țicleni, cinteze sau sturzi cântători.

Pentru copii avem ateliere specifice, de identificare a speciilor cele mai comune. Totodată, este pregătită și o expoziție fotografică cu speciile cele mai carismatice. Să nu vă fie frică să le cereți detalii biologilor, vă vor povesti care pasăre poate coborî pe arbori cu capul în jos, care dintre ele își duce ierburi aromatice în cuib și de ce, avem o sumedenie de detalii interesante despre păsări”, a declarat Teodora Domșa.

SOR Cluj îi încurajează pe participanți să vină pregătiți pentru o plimbare, un concert și…un picnic. Să își aducă la ei gustările preferate și să se relaxeze la concert, în natură. După concertul păsărilor cântătoare, vine replica umană.

Anul acesta, clujenii se vor delecta cu lucrări de Haydn, Respighi, Cras, Ravel și Dinicu, recital instrumental susținut de către Liviu Preda (vioară), Diószegi Benjámin (pian), Fodor Lilla (violă), Nagy Orsolya (harpă), Diana Stir (violoncel), Anna Szallós Kis (flaut), Sonia Vulturar (vioară). 

În cazul în care plouă, evenimentul va fi reprogramat.

Tururile ornitologice și concertele sunt gratuite, la fel și intrarea în Parcul Etnografic, Noaptea Privighetorilor fiind parte din Noaptea Muzeelor. coral