Consiliul Județean Cluj a fost notificat oficial în legătură cu faptul că a câștigat încă patru noi proiecte cu finanțare europeană nerambursabilă care vizează extinderea, modernizarea, reabilitarea și dotarea Ambulatoriilor a două instituții medicale subordonate forului administrativ județean, și anume Spitalul Clinic de Recuperare și Spitalul Clinic de Boli Infecțioase.

Președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, consideră că banii europeni recent câștigați prin intermediul celor patru proiecte depuse reprezintă o reconfirmare a faptului că anul 2019 este Anul Sănătății la nivelul Consiliului Județean Cluj. Lucrările de modernizare propuse, alături de echipamentele și aparatele de ultimă generație ce vor fi achiziționate vor contribui la creșterea calității actului medical și asigurarea unui diagnostic și tratament de înaltă calitate, salvând astfel mii de vieți. Mai mult decât atât, din totalul celor 36 de proiecte depuse spre finanțare în ultimii doi ani, reușita este de 100%, toate proiectele fiind declarate câștigătoare.

Depuse spre finanțare în cadrul Programului Operațional Regional 2014-2020, cele patru proiecte nou câștigate au o valoare totală însumată de 46.063.311,76 lei, din care asistența financiară nerambursabilă solicitată este în cuantum de 41.835.181,77 lei, iar 4.228.129,99 lei reprezintă contribuția proprie a forului administrativ județean.

 –

Pentru Spitalul Clinic de Recuperare vor fi achiziționate următoarele tipuri de echipamente: Cameră hiperbară cu echipamentele aferente, EKG 12 canale, Holter TA, Holter EKG, Bicicletă cu încărcătură și monitor EKG, Bicicletă fitness pentru copii, Bicicletă ergo, Aparat pentru masaj limfatic, Aparat de terapie radiofrecvență, Aparat de diatermie contact și Aparat de terapie nanopuls (SIS). De asemenea, unitatea spitalicească va fi dotată cu Aparat ultrasunete mâini libere, Aparat de terapie joasă/medie frecvență, Aparat laser robotizat, Aparat robotizat pentru mers, Sistem robotic pentru reeducarea mâinii, cotului și umărului, Sistem robotizat mobil pentru recuperarea mersului, Aparat pentru tratamentul disfagiei, Ecograf 4D, precum și un Sistem robotizat pentru susținerea pacienților în mers și redobândirea echilibrului.

Totodată, la nivelul Spitalului de Recuperare se vor efectua lucrări ce vizează supraetajarea, extinderea, reamenajarea și modernizarea Corpului C13 M – Laboratoare, schimbarea destinației în Ambulatoriu adulți, Ambulatoriu copii, un compartiment de Medicină Hiperbară și spații pentru Arhivă. Se vor crea noi spații atât pentru decongestionarea funcțiunilor existente la parter și etajul 1 din clădirea principală a spitalului, pentru asigurarea funcționării în bune condiții, cât și pentru o mai bună distribuire a fluxurilor de la nivelul spitalului. În consecință, noile spații vor asigura o funcționare corespunzătoare a ambulatoriului integrat, într-un spațiu modern, orientat către confortul pacienților și calitatea actului medical.

În ceea ce privește Spitalul Clinic de Boli Infecțioase, acesta va beneficia de echipamente de înaltă performanță pentru dezvoltarea și diversificarea activității serviciilor de radiologie și imagistică medicală, precum și de echipamentele chirurgicale necesare pentru dotarea Centrului Integrat de Chirurgie Avansată Minim Invazivă (CICAMI). Tot pentru această unitate sanitară urmează a fi achiziționată o Trusă de endoscopie cu rezoluție înaltă și tehnici de evaluare cromoendoscopică, Laboratorul de endoscopie va fi dotat cu o mașină automată de spălat și dezinfectat endoscoape, iar pentru Laboratorul de recuperare medicală fizică și balneologie se vor achiziționa echipamente de electroterapie și laserterapie de ultimă generație.

Lucrările de investiții care se vor derula în cadrul Spitalului de Boli Infecțioase vor urmări sporirea configurației și a suprafeței spațiilor medicale utile. Concret, va avea loc extinderea, reabilitarea și modernizarea Laboratorului de recuperare, medicină fizică și balneologie; reabilitarea structurii „Spitalizare de zi copii”, precum și reabilitarea și modernizarea structurii „Spitalizare de zi adulți”. De asemenea, se va asigura reabilitarea și modernizarea cabinetelor și a structurii Spital de zi – chirurgie generală și chirurgie vasculară, crearea Centrului Integrat de Chirurgie Avansată Minim Invazivă (CICAMI), dar și reabilitarea termică a anvelopei clădirii situate pe Calea Moților nr. 19.

coral