Consiliul Județean Cluj continuă seria investițiilor în infrastructura medicală a județului Cluj. În acest sens, în cadrul ședinței ordinare a deliberativului județean care va avea loc joi, 29 august 2019, va fi supus spre aprobare un nou proiect de hotărâre ce vizează alocarea a nu mai puțin de 1.768.000 de lei pentru realizarea unor investiții în infrastructura Spitalului Clinic de Boli Infecțioase Cluj-Napoca, unitate medicală subordonată Consiliului Județean.

Președintele forului administrativ județean și inițiatorul proiectului de hotărâre, domnul Alin Tișe, apreciază că, pentru a face față nevoilor de aparatură medicală necesară tuturor specialităților și, implicit, pentru a ține pasul cu dezvoltarea accelerată a tehnologiei din sistemul de sănătate, spitalul cu cea mai mare unitate medicală ambulatorie din România are nevoie de sprijin în acest sens.       

În ceea ce privește aparatura medicală ce urmează a fi achiziționată, cea care contribuie direct la salvarea de vieți, aceasta cuprinde un ecograf ginecologic a cărui importanță este dată de faptul că ecografia constituie principala metodă de investigație imagistică în evaluarea anatomiei fetale și a dezvoltării normale sau anormale a fetusului și singura metodă eficace de screening prenatal. În același timp, va fi achiziționată o combină (Unit) ORL cu accesorii, aceasta oferind medicului posibilitatea de diagnosticare și de tratament pentru afecțiunile urechilor, nasului, gâtului, căilor respiratorii superioare și a sinusurilor, atât pentru copii, cât și pentru adulți. Totodată, pentru monitorizarea funcțiilor vitale pe durata spitalizării pacienților cu diferite patologii care dezvoltă, în mare parte, și o patologie infecțioasă, Consiliul Județean va finanța suplimentarea monitoarelor din fiecare secție a spitalului.

 De asemenea, sumele alocate de către forul administrativ județean vor acoperi și costurile unei stații de vacuum medical, utilizarea sistemului centralizat de vacuum reducând semnificativ riscul infecțiilor nosocomiale. Un astfel de aparat ultraperformant va fi utilizat pentru aspirația fluidelor și secrețiilor în secțiile de anestezie și terapie intensivă, și în salon, la patul pacientului. Tot pentru combaterea infecțiilor și pentru reducerea riscurilor de răspândire prin dezinfecție la nivel înalt vor fi achiziționate nebulizatoare, pentru dezinfecția aerului în toate încăperile spitalului și ale ambulatoriului integrat.

La capitolul infrastructură, una dintre noile investiții ce urmează a fi finanțate din bugetul Consiliului Județean o constituie amenajarea spațiilor de Monitorizare Gravide, cu modificarea proiectului de Extindere funcțională a secției de Terapie Intensivă și modernizarea spațiilor ce găzduiesc Camera de Gardă, aceasta funcționând, în prezent, ca o unitate de primiri urgențe. Crearea condițiilor optime de funcționare a tuturor saloanelor de Terapie Intensivă va genera efecte pozitive pe toate palierele, anual fiind tratați în acest sector peste 360 de pacienți, din care cca. 50% sunt în stare critică, cu funcțiile vitale afectate.

coral