Noile reguli impuse de autorități pentru limitarea răspândirii virusului îi vizează pe românii care obișnuiau să folosească măști de protecție textile.

Comitetul Național pentru Situații de Urgență a decis să prelungească starea de alertă și să adopte măsuri pentru populație.

Amenzi pentru românii care poartă măști de protecție textile

Sunt vizați românii care poartă masă de protecție din material textil. Ministrul de Interne a anunțat că toată lumea trebuie să se conformeze legii și să poarte măști care chiar protejează: măști chirurgicale și măști FFP2.

Cei care nu vor respecta această regulă și vor continua să iasă în spațiile publice cu măști textile riscă o amendă de până la 2.500 de lei. Lucian Bode, ministrul de Interne a spus că legea este clară, că noua tulpină se răspândește foarte ușor, și că portul măștii este esențial în limitarea răspândirii.

Ce spune Ministrul de Interne despre cei care poartă mască de protecție textilă:

Este ca și cum nu ar avea mască.Nu au nevoie de indicații, ci de lege. Câtă vreme hotărârea CNSU și Hotărârea de Guvern sunt clare, iar ordinul de ministru vine în completarea celor două, polițișii și jandarmii, cei care verifică respectarea acestor măsuri, trebuie să aibă fundament legea, nu indicațiile ministrului, a spus ministrul Bode la Digi 25.

Amenzile pentru cei care nu poartă mască de protecție în spațiile publice variază între 500 și 2.500 de lei.

Noi măsuri CNSU intră în vigoare sâmbătă, 8 ianuarie 2022

Starea de alertă va fi prelungită pentru 30 de zile începând de sâmbătă, 8 ianuarie 2022. Atunci vor intra în vigoare noi măsuri impuse de autorități în valul 5. Masca de protecție redevine obligatorie inclusiv în aer liber. Este important de menționat că nu vor mai fi permise măștile de protecție din material textil. coral