Cunoscutul obiectiv turistic Salina Turda a înregistrat anul trecut un număr record de turişti, de aproape 690.000, numărul acestora apropiindu-se de populaţia judeţului Cluj, care depăşeşte 730.000 de persoane.

Potrivit Simonei Baciu, directoarea obiectivului turistic,  peste o treime din turişti a provenit din străinătate, ceea ce confirmă că promovarea externă a salinei a dat roade.

”Am înregistrat anul trecut un record de turişti care au vizitat Salina Turda, de aproape 690.000, în creştere cu 12% faţă de 2017, din care 35% au provenit din străinătate, din ţări precum Ungaria, Polonia, Israel, Germania. Acest lucru ne confirmă că promovarea Salinei Turda în extern a dat roade şi că suntem extrem de bine cotaţi în turismul internaţional. Ca planuri pentru acest an, ne propunem să înaintăm cu finanţarea pentru dezvoltarea turistică prin includerea în circuit a minei Iosif, cunoscută sub numele de Sala Ecourilor. Proiectul necesită o finanţare de 20 de milioane de euro, studiul de fezabilitate este finalizat şi trebuie să identificăm axele de finanţare împreună cu Primăria Turda. Deschiderea minei Iosif înseamnă dublarea circuitului vizitabil din Salina Turda”, a declarat Simona Baciu

Potrivit acesteia, proiectul prevede, printre altele, rezolvarea accesului pe verticală în salină prin montarea unor lifturi cu o capacitate de 60 de persoane, astfel încât să fie excluse scările.

Conform Direcţiei Judeţene de Statistică Cluj, populaţia judeţului Cluj era la 1 iulie 2018 de 730.216 persoane.

”Cu siguranţă, în acest an vom depăşi cifra de 730.000 de vizitatori, cât are populaţia judeţului. Turismul din Transilvania a fost pe un trend pozitiv şi tot ceea ce a trebuit noi să facem a fost să punem Salina Turda în valoare”, a precizat Simona Baciu.

În 2017, Salina Turda a fost vizitată de 620.000 persoane.

Exploatarea sării la Salina Turda datează din epoca romană. Salina a fost închisă în 1932 şi a fost redeschisă pentru public şi pentru pacienţii cu boli respiratorii în anul 1992. În perioada 2008-2010, salina a fost modernizată în urma unei investiţii de aproape şase milioane de euro din fonduri europene şi a fost inaugurată în ianuarie 2010 în prezenţa fostului premier Emil Boc şi a fostului ministru al Turismului, Elena Udrea.

Pe lângă vizitarea celor trei mine ale Salinei Turda – Rudolf, Terezia şi Ghizela – turiştii pot juca mini-golf, bowling, tenis de masă, pot urca în roata panoramică sau se pot da cu bărcile pe lacul din interior.

coral