Oamenii de stiinta din Elvetia au reusit sa transforme, in premiera, celulele canceroase in tesut adipos, in testele de laborator realizate pe soareci.

Au reusit acest lucru gratie "plasticitatii" si adaptabilitatii unor celule canceroase in timpul metastazelor, arata Live Science. In plus, au obtinut acest rezultat folosind doua medicamente deja aprobate de Food and Drug Administration (FDA) pentru uzul uman.

Nu toate celulele canceroase au fost transformate in tesut adipos, dar metastazele au fost oprite, cancerul (mamar) nemaifiind raspandit in restul organismului, au explicat oamenii de stiinta implicati in experiment.

Totul este in faza experimentala pentru moment si nu se stie daca acelasi rezultat va fi obtinut si pe oameni sau daca metoda functioneaza in cazul tuturor tipurilor de cancer. Totusi, dat fiind faptul ca au fost folosite doua medicamente deja aprobate de FDA, cel mai probabil metoda va fi testata si pe subiecti umani, se arata intr-un raport publicat de jurnalul Cancer Cell.

In metastaza, celulele trec printr-o etapa de imaturitate, aducand cumva cu celulele stem. In aceasta etapa se poate interveni asupra lor prin diverse terapii, fortandu-se transformarea lor in alte tipuri de celule, in acest caz de tesut adipos.

In experiment au fost folosite medicamentele rosiglitazon, destinat celor care sufera de diabet de tip 2, si trametinib, administrat bolnavilor de cancer, pentru a inhiba cresterea tumorilor si raspandirea bolii.

Sub actiunea celor doua medicamente, celulele canceroase s-au transformat in grasimi. In plus, medicamentele au oprit cresterea tumorilor si au impiedicat aparitia noilor metastaze.

coral