News Flash:

NOUA Constitutie: Mandatul presedintelui REDUS la 4 ani

10 Iunie 2013
1326 Vizualizari | 0 Comentarii
Comisia de revizuire a Constitutiei a adoptat, astazi, un amendament potrivit caruia mandatul presedintelui va fi redus la patru ani. Comisia a mai adoptat si amendamentul prin care presedintele Romaniei va fi definit drept "sef al statului", in timp ce PNL si-a retras amendamentul care impunea interdictii fostilor presedinti, potrivit rtv.net .

Membrii Comisiei au adoptat doua amendamente propuse de PNL, primul introducand notiunea de "sef al statului" in cazul presedintelui Romaniei.

"Presedintele Romaniei este seful statului, reprezinta statul roman si este garantul independentei nationale, al unitatii si al integritatii teritoriale a tarii", a fost amendamentul PNL, adoptat cu 16 voturi pentru, 2 voturi impotriva si o abtinere.

Un alt amendament al PNL adoptat in Comisie prevede ca "mandatul Presedintelui Romaniei este de 4 ani si se exercita de la data depunerii juramantului".

Totodata, PNL a retras amendamentul prin care se preciza ca "presedintele isi exercita functia cu neutralitate, fara partizanate politice sau de alta natura, iar dupa expirarea mandatului nu mai poate face parte din partide politice, nu mai poate candida in alegeri si nu mai poate ocupa functii de demnitate publica".

In forma actuala a Legii fundamentale, mandatul prezidential are o perioada de cinci ani, conform modificarii Constitutiei din 2003. Traian Basescu va ramane, astfel, singurul presedinte al Romaniei care a avut un mandat prezidential de cinci ani, dupa Revolutia din 1989.

USL a agreat ca noua Constitutie sa clarifice raporturile dintre presedinte, pe de o parte, si Guvern si Parlament, pe de alta parte. Liderul PNL Crin Antonescu a aratat ca noua Constitutie va prevedea in mod clar faptul ca presedintele nu mai poate refuza un ministru propus de premier la remaniere.

Totodata, potrivit lui Antonescu, USL a agreat ca noua Constitutie sa prevada clar ca, atunci cand desemneaza un candidat de premier, presedintele trebuie sa constate care este vointa electoratului, respectiv care este majoritatea parlamentara.

"Avem o clarificare a raporturilor intre presedinte, pe de o parte, si Guvern si Parlament pe de alta parte: presedintele, atunci cand desemneaza un candidat de prim-ministru sau cand se opereaza o remaniere, trebuie sa constate care este vointa electoratului, care este majoritatea in Parlament, care este, in cazul remanierii, optiunea premierului in primul rand - si vom vedea, cu consultarea comisiilor parlamentare, in legatura cu o persoana din echipa guvernamentala - pentru care isi asuma raspunderea. Nu presedintele isi asuma raspunderea, premierul si Parlamentul asuma si atunci decizia trebuie sa fie a lor", a spus Antonescu.

"Pentru ca nu presedintele poarta responsabilitatea alegerii ministrului respectiv. El il numeste, la propunerea primului-ministru, prin decret prezidential, dar decizia de oportunitate, de continut, este una pe care si-o asuma primul-ministru, pentru ca premierul poarta responsabilitatea politica - in fata Parlamentului, nu a presedintelui - a bunei functionari a Guvernului si Parlamentul e consultat, la randul sau, pentru ca premierul cand face o propunere pentru un ministru, il prezinta comsiilor parlamentare de specialitate", a spus Antonescu.

Liderul PNL a aratat ca presedintele constata care este optiunea premierului si a Parlamentului si, in situatia in care conditiile de legalitate nu sunt incalcate, numeste ministrul propus de premier.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook.

amendament mandatul presedintelui redus patru ani pnl
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2020 - BZC.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.3988 (s) | 23 queries | Mysql time :0.079730 (s)