Noul Cod Rutier 2022. Aceasta este greșeala care te poate costa 725 de lei. Toți șoferii riscă să primească amendă dacă sunt văzuți de polițiști. O banală greșeală făcută în trafic îi poate costa scump. Mulți nici nu bănuiesc așa ceva. Despre ce greșeală este vorba, vezi în articolul de mai jos.

Codul Rutier 2022. Care este greșeala banală pentru care șoferii pot fi sancționați cu 725 de lei amendă

Conform Codului Rutier 2022, șoferii care au parbrizul, luneta sau geamurile laterale foarte murdare riscă sancțiunea usturătoare. Acestea trebuie să fie curate, pentru a nu restrânge sau chiar obtura vizibilitatea șoferului.

Riscul de accident este extrem de mare. Astfel, șoferii auto care nu le păstrează curate pot fi amendați cu sume cuprinse între 860 şi 1.160 de lei.

Amenda usturatoare pentru soferii care circula cu geamurile murdare

Cât este amenda pentru lipsa trusei medicale

În plus, din mașina oricărui șofer nu trebuie să lipsească trusa medicală, stingătorul pentru incendii și triunghiurile reflectorizante omologate, stabilite prin Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice.

Lipsa celor enumerate mai sus reprezintă contravenție și se pedepsește cu amenzi cuprinse între 590 și 725 de lei.

Cât este amenda dacă împrumuți mașina și aceasta este implicată într-un accident

În plus, noul Cod Rutier prevede că șoferii care își dau mașinile prietenilor vor primi o amendă mai mare, fără să aibă posibilitatea de a plăti jumătate din sumă în primele 15 zile, în cazul în care cel care a împrumutat și condus autoturismul comite o infracțiune.

„Dacă îi dai unui prieten mașina ta și acesta face accident, riști să plătești o amendă de până la 2.900 de lei, fără posibilitatea de a achita jumătate din valoarea sa în termen de 15 zile. Acest lucru se aplică doar dacă refuzi să le dai polițiștilor datele personale ale prietenului cu pricina”, a anunțat Direcția Generală de Poliție a Municipiului București.

Cât este amenda pentru neacordarea de prioritate

De asemenea, neacordarea de prioritate aduce cu sine amenzi cuprinse între 870 și 1.160 de lei, iar dacă se produce un accident, atunci valoarea contravenției crește și ajunge între 1.305 și 2.900 de lei.

Șoferii români ar putea fi sancționați cu amenzi mai mari îm cazul în care nu plătesc taxa de drum, conform unui proiect de lege pus în dezbatere publică de Ministerul Transporturilor. De asemenea, autoritățile iau în calcul plata rovinietei pentru distanțele parcurse, nu pentru perioade fixe.

Cât este amenda pentru lipsa rovinietei

Astfel, cine nu-și cumpără rovinieta poate fi amendat cu până la 275 de lei în, valabil pentru autoturisme. Valoarea ajunge să se tripleze pentru camioane, ajungându-se la o sancțiune de 12.000 de lei.

OG 1/2022 care se referă la Codul Rutier mai aduce cu sine și sancționarea comportamentului agresiv aș țoferilor la volan, schimbări la reducerea perioadei de suspendare a permisului, înăsprirea sancțiunilor pentru încălcarea regulilor de circulație și apariția unor noi amenzi. coral