Transylvanian Institute of Neuroscience (TINS), în colaborare cu Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB), vă invită la o întâlnire eveniment cu trei cercetători de top în domeniul cercetării creierului: dr. Florian Engert – de la Universitatea Harvard din SUA, dr. Georg Keller – de la Friedrich Miescher Institute din Basel, Elveția și dr. Thomas Mrsic-Flogel – de la Sainsbury Wellcome Center din Londra, Regatul Unit.

Aceștia vor susține trei prelegeri științifice despre ultimele noutăți în domeniul studiului circuitelor neuronale, folosind tehnici experimentale și de analiză moderne. Prelegerile vor fi urmate de o dezbatere cu privire la modalitatea prin care activitatea circuitelor neuronale susține cogniția și comportamentul.

Întâlnirea cu publicul interesat va avea loc în sala Auditorium Maximum, str. Mihail Kogălniceanu nr. 5, Cluj-Napoca, în data de 16 iunie 2022, între orele 16:00 și 18:00. Așteptăm cu drag studenți, elevi, cercetători, public larg curios de un domeniu științific de ultimă generație, multidisciplinar, care urmărește să dezvăluie misterele creierului.  Prezentarea și discuțiile se vor desfășura în limba engleză.

Evenimentul este susținut prin alianța strategică academică dintre UBB și TINS – cu accent pe neuroștiințe/neuroștiințe cognitive/neuroștiințe clinice/neuroștiințe cognitive clinice -, făcând parte din seria de seminarii științifice „TINS Neuroscience Seminar Series” și fiind un eveniment satelit al Școlii de Vară Transilvănene de Neuroștiințe Experimentale (https://tenss.ro). Seminariile și școala de vară se desfășoară în cadrul proiectului NEUROTWIN finanțat de către Comisia Europeană (GA 952096), fiind o colaborare între institutul clujean, TINS, și trei institute de cercetare de prestigiu internațional: (1) Ernst Strungmann Institute for Neuroscience, (ESI) Frankfurt pe Main, Germania; (2) Imagine Institut des Maladies Genetiques, (Imagine) Paris, Franța; (3) Sainsbury Wellcome Centre, University College London, (UCL) Londra, Regatul Unit.

Cine e TINS, coordonatorul proiectului NEUROTWIN?

Transylvanian Institute of Neuroscience este un institut de cercetare privat, non-profit, fondat de cercetători din domeniul neuroștiințelor. Misiunea sa principală este aceea de a avansa cercetarea în neuroștiințe prin studierea dinamicii circuitelor neuronale în creierul sănătos și cel bolnav. TINS se focalizează de asemenea pe cercetare în științe cognitive și în inteligență artificială de inspirație biologică.

Despre UBB

UBB este cea mai mare, cea mai veche și una din cele mai performante comunități academice din țară, fiind prima universitate din România certificată ca universitate „world-class” (prin auditul internațional QS STAR), membră a rețelei GUILD (https://www.the-guild.eu/  – care reunește unele din cele mai importante universități europene „world-class/research-intensive”) și a alianței europene EUTOPIA (https://eutopia-university.eu/). În domeniul științelor creierului, UBB are un avantaj academic competitiv deja probat internațional în neuroștiințele cognitive (clinice), care va fi dezvoltat într-un Institut BrainQ, prin proiectul INSPIRE de peste 20 000 000 USD (în curs de implementare).

 

coral