Efectele războiului din Ucraina au început să se simtă în Europa. Uleiul de gătit a ajuns să fie vândut în cantități din ce în ce mai mici. Unele lanțuri de magazine din Marea Britanie au decis să fie dat cu porția, fiecare client putând să cumpere nu mai mult de trei litri. Cum explică specialiștii din domeniu situația și cum ar putea evolua în următoarea perioadă.

Magazine din Marea Britanie au început să vândă uleiul de gătit cu porția

În condițiile în care războiul din Ucraina a ajuns în ziua 59, iar țara invadată de ruși era unul dintre principalii exportatori de ulei din Europa, efectele conflictului militar au început să se simtă peste graniță. Mai multe lanțuri de supermarketuri din Marea Britanie au decis să limiteze cantitatea de ulei de gătit din pricina problemelor de aprovizionare, notează BBC.

În prezent, magazinele Tesco au anunțat că un client poate cumpăra nu mai mult de trei litri, în timp ce Waitrose și Morrisons au limitat cantitatea la câte două articole. Pentru Marea Britanie, principala sursă de ulei de floarea soarelui este Ucraina, iar întreruperea exporturilor a dus la unele penurii și la o cerere crescută de alternative.

British Retail Consortium dă asigurări că restricțiile sunt doar o măsură temporară „pentru a asigura disponibilitatea pentru toată lumea”. Limitările vizează și uleiurile de măsline și rapiță și se aplică atât în magazine cât și pentru comenzile online.

„Monitorizăm îndeaproape situația”

Iceland nu a comentat încă imaginile postate pe rețelele de socializare cu pancartele care au apărut în magazinele sale și care limitează vânzările de ulei de floarea-soarelui.

„Monitorizăm îndeaproape situația și lucrăm cu furnizorii noștri pentru a ne asigura că toți clienții continuă să aibă posibilitatea de a alege între uleiurile de gătit” explică un purtător de cuvânt al Waitrose.

Ged Futter, expert în produse alimentare, a afirmat că nu sunt motive de îngrijorare pentru populație, în condițiile în care există numeroase alternative pentru uleiul de floarea soarelui.

„Suntem obișnuiți cu o abundență de soiuri. Ceea ce s-ar putea să vedem este că acestea devin mai limitate.Aceste limitări pot întârzia puțin lucrurile, dar în câteva luni nu va mai fi niciun ulei de floarea-soarelui disponibil pentru a fi cumpărat”, a spus expertul. Futter a precizat că nu este exclus ca uleiul de floarea soarelui să nu se mai găsească deloc pe rafturi în viitorul nu foarte îndepărtat.

  coral