Cele două spitale din Cluj dedicate pacienților cu COVID-19, Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie “Leon Daniello”, au ajuns la capacitatea maximă a locurilor din secții sau Terapie Intensivă. În plus, managerii celor două instituții invocă și tensiunile existente în rândul personalului medical, extenuat după lunile lungi de pandemie, și solicită imperativ găsirea unor soluții pentru internarea și supravegherea viitorilor pacienți infectați cu noul coronavirus. Astăzi are loc o întânire a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, unde această problemă va fi discutată cu prioritate.

Prefectul Clujului:  Vom găsi o soluție, alta decât spitalele de urgență sau de recuperare

„Pe secțiile din spitale numărul locurilor disponibile oscilează mereu pentru că numărul de paturi ocupate diferă de la o oră la alta, în funcție de testele care se fac, de suspecții care sunt infirmați sau confirmați, și în momentul acesta sigur că ne apropiem de capacitatea maximă. Nu e vorba deocamdată despre revenirea vreunui alt spital pe linia COVID, nici cel de Urgență, nici cel de Recuperare, pentru că încercăm să le degrevăm și să încercăm să le lăsăm să-și continue activitatea curentă pe care și-au reluat-o nu demult.

Trebuie să ținem însă cont de evoluția epidemiologică actuală, care este una destul de agresivă, și având în vedere numărul mare de pacienți cronici, încercăm să găsim o locație de carantină care să primească pacienții asimptomatici pozitivi și cazurile ușoare, o locație care să îndeplinească condițiile epidemiologice. Este vorba despre camere cu două paturi în interior și baie proprie, care să aibă un regim de secție exterioară a Spitalului de Boli Infecțioase, cu personal medical permanent care va supraveghea starea de sănătate a celor care vor ajunge aici, repet, în special a celor care nu necesită îngrijiri speciale”, ne-a declarat prefectul județului Cluj, Mircea Abrudean.

 

Spitalul de Boli Infecțioase: Ni se aduc cazuri ce nu au legătura cu coronavirusul

La Spitalul Clinic de Boli Infecțioase mai există doar câteva paturi libere pentru pacienții cu COVID-19. În plus, activitatea instituției este încurcată și de cei de la UPU Cluj care aduc aici și cazuri care n-au nicio legătură cu epidemia de coronavirus.

„Suntem aproape de numărul maxim de locuri în spital, adică de capacitatea maximă de 120 de locuri. Pot să vă confirm că avem în prezent un număr de 114 pacienți internați cu COVID-19, 25 de suspecți și încă cinci persoane la Terapie Intensivă.

Noi suntem spital COVID în linia întâia care preluăm cazurile confirmate sau suspecte, restul ar trebui dirijate către alte unități medicale. E adevărat că ne confruntăm și cu astfel de situații, de cazuri care ajung la noi și nu ar trebui cel puțin deocamdată. Am dori să putem prelua și astfel de cazuri, dar acum nu este în regulă”, a declarat, pentru Transilvania Reporter, și Ioan Mureșan, managerul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase Cluj-Napoca.

 

Spitalul de Pneumoftiziologie: E horror

„Am ajuns și noi la capacitate maximă, și în secție și la Terapie Intensivă, adică 44 de locuri și, respectiv 5, toate ocupate, și vă dați seama ce s-ar întâmpla să vină acum 15-20 de persoane dintr-un focar din județ, cum s-a mai întâmplat, chiar nu știu cum am face față situației. Din acest motiv este nevoie de o nouă secție, de un centru nou în care să ajungă astfel de pacienți.

Avem probleme și cu personalul existent. De exemplu, am mai avea nevoie de un anestezist, după cel vechi s-a îmbolnăvit purtând același echipament timp de patru luni, e sufocant, vă dați seama. Apoi, oamenii îmi cer măcar o săptămână de concediu, e tensiune, e neplăcut. Vă spun, nu mai rezistă cu echipamentul actual, să porți două rânduri de măști și de mănuși, și combinezon, și cizme, viziere, e ceva horror. E perioadă de concedii, erau programați la concedii, dar e foarte greu. Acum încercăm măcar să angajăm una-două asistente măcar temporar. Oamenii au ajuns la capătul răbdării, nu mai pot nici fizic, nici psihic…”, ne-a declarat și Vasile Mureșan, managerul Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie “Leon Daniello” Cluj-Napoca. coral