Nu mai puneti leustean la cioarba! Este cea mai frecventa greseala! Medicii trag un semnal de alarma. Iata motivul. Nimeni nu se indoieste de efectele uimitoare ale leusteanului asupra sanatatii, insa in cazul unei afectiuni acesta este contraindicat.

Leusteanul este bogat in quercetina, unul dintre cele mai active flavonoide prezente in regnul vegetal, ce are o puternica actiune anti-oxidanta, modulatoare a sistemului imunitar, anti-inflamatoare, anti-aterogenetica si proprietati anti-cancerigene.

Frunzele de leustean contin uleiuri volatile aromatice, vitaminele A si C. De asemenea, cumarina (compus chimic cu gust amar) prezenta in frunzele de leustean are efecte pozitive in caz de hipertensiune, septicemie, osteoporoza, astm, favorizeaza reducerea tumorilor si a inflamatiilor si suprima pofta de mancare.

Insa, s-a observat un efect iritativ al leusteanului, administrat in cantitati mari si pe perioade lungi de timp, in infectiile renale. De asemenea, leusteanul nu se foloseste in perioada sarcinii si se foloseste in cantitati moderate (maximum 3 g pe zi de frunze proaspete) in timpul alaptarii.

coral