Muzeele aflate sub autoritatea Consiliului Județean Cluj au participat sâmbătă, 12 iunie 2021, la Festivalul European Noaptea Muzeelor, ediția a XVII-a, o ediție specială marcată de măsuri sanitare stricte. Cu acest prilej, Muzeul de Artă Cluj-Napoca, Muzeul Etnografic al Transilvaniei, precum și Muzeul Memorial ,,Octavian Goga” Ciucea au putut fi vizitate gratuit. O contribuție deosebită la reușita evenimentului din acest an a avut și o altă instituție de cultură subordonată Consiliului Județean, respectiv Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj.

            Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj: ,,Dorul de evenimente culturale și de interacțiune cu frumosul i-a condus pe clujeni, în acest weekend, către muzee, marcând încă o ediție extrem de reușită a acestei manifestări de rang european. Dat fiind contextul epidemiologic, numărul vizitatorilor a fost unul neașteptat de mare”.

            Muzeul de Artă Cluj-Napoca și-a întâmpinat vizitatorii cu un program de expoziții care să pună în valoare nu doar patrimoniul cultural al instituției, ci și creații ale artiștilor contemporani, fiind deschis în intervalul 19:00-23:00. Cele peste 2.960 de persoane care au străbătut sălile muzeului au putut vizita expoziția permanentă – Galeria Națională, dar și trei expoziții temporare – expoziția ,,World Press Photo” 2021, Expoziția ,,Memoria tăinuită a locului” și expoziția personală ,,Adam Keleti. Zbor interior”. Totodată, în cadrul expoziției ,,World Press Photo” 2021, pe pagina de Facebook a muzeului a fost lansat un film realizat în colaborare cu Universitatea de Artă și Design Cluj-Napoca.

            Palatul Reduta al Muzeului Etnografic al Transilvaniei a constituit și el o atracție deosebită, nu mai puțin de 1.040 de vizitatori alegând să-i treacă pragul. Aceștia au putut admira actuala expoziție permanentă, intitulată ,,Cultura populară din Transilvania – sec. XVIII-XX”, care încearcă să reconstituie, prin exponate, universul rural transilvănean, caracterizat prin organicitate, complexitate și coerență funcțională a componentelor. De asemenea, cei care au trecut pragul instituției au fost invitați să viziteze și expoziția temporară – „BITTER THINGS – Narratives and Memories of Transnational Families” („LUCRURI CARE DOR – Poveşti şi Amintiri ale unor Familii Transnaţionale”). Aceasta este un proiect expoziţional bazat pe cercetare, realizat de spațiul de creație Bi’bak din Berlin, care explorează impactul migraţiei forței de muncă asupra noţiunilor de maternitate şi familie, din perspectiva unor lucrătoare migrante şi a copiilor lăsaţi în urmă. Derulat în intervalul orar 15:00-23:00, evenimentul a fost întregit de o proiecție a unui concert de muzică clasică.

            Muzeul Memorial ,,Octavian Goga” Ciucea a dedicat cea de-a XVII-a ediție a Nopții Muzeelor prieteniei dintre Octavian Goga și Ady Endre, doi dintre cei mai reprezentativi exponenți ai unor mari culturi. Cei 526 de vizitatori care au fost prezenți la eveniment, între orele 12:00 și  22:30, au avut oportunitatea de a face un tur al muzeului dar și de a admira exponate din cadrul celor patru expoziții temporare. Seara a fost încheiată cu un concert extraordinar intitulat ,,Reîntoarcerea la Tradiții”, susținut de cunoscutul interpret de muzică tradițională, Grigore Leșe, împreună cu Orchestra ,,Cununa Transilvană” a Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj.

 

coral