Detinerea unui website este un element esențial al succesului în lumea de astazi, bazată pe Internet. Ca proprietar de website este important sa  intelegeti cateva concepte minimale precum diferenta dintre numele de domeniu și gazduirea web, in majoritatea cazurilor aceste concepte fiind interconectate. Intelegand aceste concepte veti putea sa înțelegeți cum să gestionați și să vă întreţineţi websitul.

În termeni imobiliari, un website este o bucată de spațiu digital din lumea cibernetică pe care oamenii o pot vizita de pe diverse dispozitive. Nu este foarte diferit de a deține un spațiu de birouri în centrul orașului. Vizitatorii folosesc dispozitive precum smartphone-uri și computere pentru a vă accesa websitul companiei sau websitul personal. În realitate, diferenţa dintre numele de domeniu şi găzduirea web este similară cu diferenţa de adresă şi clădirea propriu-zisă.

1. Alegerea numelui de domeniu

Numele de domeniu web este ceea ce utilizatorii vor tasta in browsere pentru a accesa website-ul dvs Este adresa dvs. digitala care îi ghidează pe utilizatori cum să ajungă la locația dvs. online; in loc de o adresă gen "strada X numărul 5", va fi  de tipul „https://NumeleDomeniuluiDvs.ro”.

Pentru a obtine un nume de domeniu este necesar sa apelati la un serviciu de inregistrare domenii; multe companii vor oferi atât  serviciul de inregistrare domenii cât și cel de gazduire web, in functie de necesitatile websitului. Aceasta înseamnă că puteți inregistra numele de domeniu și construi website-ul dvs. dintr-o singură locație, fiind adesea mult mai convenabil.

2. Configurarea serviciului de gazduire web

Dacă numele domeniului este adresa imobilului dvs. digital, gazduirea web este terenul pe care website-ul dvs. este construit. Compania de găzduire web este cea care vă oferă spațiul și accesul la Internet, astfel încât utilizatorii să poată accesa conținutul site-ului dvs. web.

Este important să găsiți o companie de gazduire web care să vă sustina creșterea. Sunt multe lucruri care puse impreuna fac un serviciu de gazduire bun: hardware-ul serverului, accesul la reţelele de furnizare conţinut, spațiul necontorizat, etc.; toate lucrează împreună pentru a îmbunătăți experiența celor care vă vizitează websitul.

3. Modul de accesare a websitului dvs.

Un alt mod simplu de a face diferența între gazduire web și numele de domeniu este modul în care oamenii vă accesează conținutul. Ceea ce tastează în bara de adrese este domeniul dvs.

În loc de a tasta adrese IP, subreţele şi porturi, utilizatorii pot pur şi simplu să tasteze numele de domeniu într-un browser precum Google Chrome şi să ajungă pe websitul dvs.

Gazduirea web este versiunea online a terenului pe care se află clădirea dvs. de birouri,. Însă în loc de cărămidă şi mortar, web hosting-ul este un spaţiu pe hard disk, pe un server.

4. Oferte de pachete de servicii

Unele companii de hosting oferă atât nume de domenii cât şi pachete de gazduire web dar nu este obligatoriu. Daca gazda dvs. web nu ofera servicii de inregistrare domenii va trebui sa cautati o alta companie care sa va ofere inregistrarea si administrarea domeniului dvs. Atat numele de domeniu cat si serviciul de gazduire pot fi mutate la alti furnizori, fara a va afecta websitul.

5. Rolul sistemului de nume de domeniu (DNS)

Internetul este sustinut de ceea ce se numește „Domain Name Server” (abreviat DNS). Acesta este sistemul care este utilizat pentru conectarea numelor de domeniii (adreselor de website-uri) de serviciile de gazduire web. Sistemul DNS asigura asocierea unui nume de domeniu cu un anumit server.

Fără DNS este extrem de dificil să vizitați website-urile preferate. Ca să continuăm comparaţia, dacă numele de domeniu este adresa stradală a websitului dvs., atunci DNS-ul este precum oficiul poştal. DNS-ul conţine toate adresele utilizate pentru a vă asigura că toata corespondenta va ajunge la locația potrivită, fiind baza modului în care oamenii găsesc proprietatea dvs.

Deținerea și întreținerea unui site web nu este atât de dificilă cum ar putea presupune mulți. Este de fapt mult mai ușoară decât încercarea de a gestiona o proprietate reală. În primul rând, cheltuielile pentru mediul online sunt mult mai mici decât cele care operează o afacere din viață reală.

Nume de domeniu şi Gazduire web: Întrebări şi Răspunsuri

Care sunt necesitățile de bază pentru a construi un site web?

Pentru ca un website să funcţioneze, aveţi nevoie de trei lucruri:

  1. Un nume de domeniu, pentru ca oamenii să vă găsească websitul
  2. Web hosting, pentru construirea websitului pe care să intre vizitatorii
  3. Conţinut pe website (pentru a atrage vizitatorii si a-i convinge sa revina sau sa cumpere)

Toate celelalte componente sunt utilizate pur și simplu pentru a face mai ușor de controlat fiecare dintre punctele de mai sus. Evident, o calitate mai înaltă a serviciilor, cu o mulțime de caracteristici, va facilita procesul atât pentru dvs. cât și pentru vizitatori. Însă cele 3 enumerate sunt nevoile minimale pentru a vă configura propriul site.

Puteţi achiziţiona numele de domeniu şi gazduirea web individual?

Cu siguranta. Este posibila achiziţionarea unui domeniu prin intermediul unei companii şi gazduirea  websitul la o alta companie.  Nu este obligatoriu să achiziţionaţi numele de domeniu şi serviciul de găzduire web de la aceeaşi companie, dacă nu doriţi acest lucru.

Puteţi muta numele de domeniu la o altă companie?

Mulți registratori vor bloca numele de domeniu pentru prevenirea transferurilor abuzive. Cu toate acestea, il puteți debloca și puteți transfera numele de domeniu la o altă companie.

Puteţi muta un website fără a muta şi numele de domeniu?

Bineinteles. Mutarea unui website este o practica comuna. Dacă o faceți corect, vizitatorii dvs. nu vor sesiza operatiunea.

Puteţi schimba numele domeniului fără a schimba gazda web?

Da, este posibil dar veti avea nevoie de ajutorul furnizorul de web hosting. Procedura poate fi diferita de la un furnizor la altul asa ca este o idee buna sa contactati compania care va furnizeaza acest serviciu si sa solicitati informatii privind pasii de urmat.

Este important să înţelegeţi diferenţa dintre numele de domenii şi găzduirea web pentru a lua cele mai bune decizii cu privire la serviciile de care aveti nevoie. Alegerile potrivite va vor salva atat portofelul cat si websitul.

 

  coral