O pretinsă asociație umanitară – Euro Szebasztian – din județul Satu Mare solicită bani în Cluj pentru cazuri fictive de copii bolnavi de cancer sau de alte afecțiuni. Asociația Euro Szebasztian trimite oameni în parcările unor hipermarketuri. “Asociația” nu e înregistrată la finanțe și funcționează pe persoană fizică, scrie Actual de Cluj.

„Rețeaua ar fi condusă de o familia – soț și soție – din Satu Mare, iar femeia susține că e fostă asistentă socială la Direcția Generală de Asistentă Socială și Protecția Copilului.  Potrivit sursei citate, DGASP spune că n-a auzit niciodată de această persoană.

Pe pagina de prezentare a Asociației figurează zeci de fotografii cu copii bolnavi de diferite afecțiuni. Pagina nu mai e activă de doi ani, dar vom vedea în cele ce urmează că Asociația încă funcționează. Asociația operează în mai multe județe și ajunge de cele mai multe ori la familiile sărace. În numele lor, asociația cere bani. În 2017 pretinsa Asociație și-a deschis și punct de lucru în Cluj, pe strada Aramei, la nr.4, din Gruia. Aici obișnuiau să vină mai multe persoane care primeau instructajul, după care pleca fiecare la câte un supermarket.

Fiecare cu o cutie a milei pe care era lipită fotografia unui copil bolnav.  Euro Szebasztian a coordonat la un moment dat peste 40 de cazuri de acest fel”, se mai arată în articolul postat de jurnaliștii de la Actual de Cluj. 

Una dintre „angajatele” asociației este o femeie ce stă încă de la primele ore ale dimineții la intrarea în magazin. Cei mai mulți clienți observă, unii și donează într-o cutie din plastic. Femeia ține în față imaginea unui copil aflat pe patul de spital, fotografie lipită pe cutia de donații. Oamenii se înduioșează. E vorba de un copil care se luptă pentru viață.

Numai că bunica ce strânge donații face parte dintr-o rețea de cerșetorie bine pusă la punct.  Poliția îi aplică amendă pentru cerșetorie, atenție! Nimic mai mult. Așa prevede legea.

Bunicuța care strânge bani e întrebată de un trecător cine e băiatul din imagine. Femeia răspunde aproape plângând din nou: „E nepoțelul meu.”

Băiatul din fotografie se numește Alex și are 14 ani. E fost bolnav de cancer și nu are nici o legătură cu femeia din parcarea Lidl. Tatăl băiatului ajunge la Lidl în parcare după ce un prieten de familie îl sună și-i transmite că în numele copilului se cer bani pentru o operație de cancer. Bărbatul ajunge în zonă și-i spune femeii că băiatul din poză e în mașina din spate. Femeia se blochează.  Vine poliția și o amendează pentru cerșetorie, mai scrie sursa citată.

Familia H. a mers atât de departe încât a obținut acte notariale semnate de familii nevoiașe prin care, în numele acestora, cer bani pentru copiii bolnavi. Autoritățile n-au ce să facă mai mult decât să le dea amendă pentru cerșetorie. „Dacă se demonstrează că e vorba de o rețea atunci intervine DIICOTUL, dar e foarte greu să demonstrezi în asemenea cazuri”, spune un angajat al Poliției pentru Actual de Cluj.

coral