Tot mai multe păsări se îmbolnăvesc și mor în estul SUA. Misterul nu a fost dezlegat, iar oamenii de știință vorbesc de consecințe ecologice uriașe.

O boală misterioasă dă mari bătăi de cap oamenilor de ştiinţă. Gaițe albastre, grauri, sturzi și alte păsări cântătoare obișnuite din estul SUA se îmbolnăvesc pe capete și mor. Fenomenul a luat amploare și a stârnit curiozitatea comunităţii ştiinţifice. Păsările aveau ochi încețoșați, acţionau într-o manieră confuză și prezentau semne de afectare neurologică, relatează publicaţia Cnet.

Până în iunie, ONG-urile care se ocupă cu protejarea animalelor sălbatice au raportat sute de cazuri în Washington și în 10 state, inclusiv Virginia, Virginia de Vest, Maryland, Kentucky, Pennsylvania, New Jersey, Delaware, Indiana, Ohio și Florida.

Păsările aveau probleme și înainte de apariția acestor boli misterioase. Populația generală de păsări din America de Nord a scăzut cu 30% începând din 1970, principala cauză fiind pierderea habitatului ca urmare a schimbărilor climatice.

Până în prezent, oamenii de ştiinţă nu au aflat dacă boala se poate răspândi şi în rândul oamenilor sau dacă este contagioasă. Pentru a o stopa, ar trebui să se știe ce anume o provoacă.

„Problema este că nu avem ceva consecvent, cum ar fi prezența unui agent patogen”, spune Christine Casey, medic veterinar la Departamentul de resurse și faună sălbatică din Kentucky.

Boala pare să semene cu cea provocată de virusul West Nile, o boală transmisă păsărilor de către țânțari, care a apărut prima dată în SUA în 1999. Casey spune că focarul inițial al virusului West Nile poate fi „comparabil cu ceea ce vedem cu această nouă boală. A fost o situație similară. Nu puteam face nimic pentru a le trata”, spune Casey.

coral