Momentele teribile prin care au trecut, marți seara, locuitorii din Beirut sunt greu de scos din memorie. Zguduiți la propriu și la figurat de explozia devastatoare din port, luați prin surprindere, oamenii au avut diverse reacții și au încercat să se pună la adăpost acolo unde au fost surprinși de deflagrație, fie că erau pe stradă, în biserică, acasă sau chiar în timpul ședinței foto dinaintea nunții.

Un preot a fost surprins de explozie în biserică în timp ce transmitea online slujba. Este pus la pământ de obiectele care cad din tavan. 

Clienții unui magazin au căutat disperați un loc sigur după ce vitrinele s-au făcut țăndări.

O bonă africană a salvat fetița pe care o îngrijește. Suflul exploziei a spart toate geamurile casei, iar femeia a îndepărtat rapid și la timp copila înainte de a fi rănită de cioburi.

Iar un tată s-a ascuns cu fiul sub masă, după ce inițial a crezut că are loc un cutremur. 

Guvernatorul Beirutului a izbucnit în lacrimi în timp ce mergea prin zona distrusă de explozie. El și-a comparat orașul cu Hiroshima și Nagasaki. Iată momentul: 

Și într-adevăr, explozia de la Beirut a avut 10% din puterea bombei nucleare de la Hiroshima. Este opinia unor oameni de ştiinţă britanici, care cred că deflagraţia a avut forţa a 1.500 de tone de TNT. Ceea ce explică, de altfel, peisajul apocaliptic lăsat în urmă. O amintire tristă și dureroasă și o coincidență stranie, pentru că tocmai azi, 6 august 2020, se împlinesc 75 de ani de la bombardamentul atomic asupra Hiroshimei.

Capitala Libanului este acum pe jumătate distrusă, 300 de mii de oameni au rămas pe drumuri, iar pagubele se apropie de cinci miliarde de dolari.

Şi numărul victimelor continuă să crească: în acest moment vorbim de 135 de morţi şi 5.000 de răniţi, dar sute de persoane sunt în continuare date dispărute.

În Beirut au fost decretate două săptămâni de stare de urgenţă, în timp ce echipe de salvare din mai multe ţări sunt în drum spre oraş, pentru a le da o mână de ajutor libanezilor disperaţi.

Până marți seara, astfel de imagini păreau ceva de domeniul irealului pentru locuitorii din Beirut. Explozia provocată de aprinderea a 2.700 de tone de nitrat de amoniu a schimbat asta. Acum, oamenii încearcă să-și dea seama ce li s-a întâmplat și să-și revină din șocul vieții lor.

„Am trecut prin război, dar nu am văzut niciodată așa ceva. Încotro să ne îndreptăm acum? Beirutul a fost distrus complet într-o clipă”, spune un localnic.

„A fost haos, totul a fost distrus, ferestre, scări…A fost un coșmar, pentru prima oară am simțit apropierea morții”, mărturisește un altul.

Sursa:digi24 coral