Un adevarat film film absurd – aceasta este situatia unei familii din Capitala in care s-a confirmat un caz de COVID-19.

Deputatul USR Tudor Pop a relatat despre situatia unei familii de bucuresteni unde s-a confirmat un caz de COVID-19 si care a ajuns din aceasta cauza intr-o situatie absurda, datorita haosului general legat de testarea pentru coronavirus.  
Au facut economie la teste si nu au mai luat probe de la tata!

”Caz real:

Familie din Bucuresti, mama, tata, fiica (26 de de ani). Mama in categoria de risc, probleme cu inima, hipertensiune, tatal, fiica, ok.

Sambata apel la Salvare, tensiune foarte mare la mama si insuficienta respiratorie pe acest fond. Vine echipajul, o intreaba daca a calatorit recent in strainatate, raspunsul e da, 10 – 14 februarie Franta. Echipajul leaga informatia de problemele respiratorii si decid sa mearga la Matei Bals.

Pana aici, toate bune. Cei trei ajung la Matei Bals, unde mama intreaba daca sotul si fiica pot fi de asemenea testati, avand in vedere ca locuiesc impreuna. I se spune ca da, dar apoi medicii se razgandesc. Se testeaza doar mama si fiica. Tatal, nu, argumentul fiind ca e suficient sa fie testata mama, pentru a stii daca tatal e pozitiv sau negativ. Mama nu a fost investigata cardiologic, desi valoarea mare a tensiunii arteriale era principala ei problema; spitalul Colentina, la cativa pasi, are sectie de cardiologie, iar mama e clar in categoria vulnerabila, de risc. Pleaca toti trei acasa.

Li s-a intezis sa iasa din casa, desi mama e cardiaca. Tatal tot nu stie daca e infectat

Luni (ieri) vin rezultatele de la DSP via SMS. Aici lucrurile se complica intr-un mod aproape kafkian. Mama e negativa dar contact cu fiica, fiica e pozitiv, tatal e netestat. Primesc telefon ca urmeaza sa vina o salvare sa o ia pe fiica sa o duca la spital. Fiica insa nu are simptome. Trec mai bine de 24 de ore, nimic. Intre timp, cei trei raman in izolare si cauta un medic cardiolog pentru mama. Dar pentru ca sunt in izolare nu pot merge la doctor.
Dintre toti trei, doar fiica a lucrat de acasa in ultimele 16 zile. Parintii au fost nevoiti sa mearga la serviciu. Deci sursa nu prea are cum sa fie fiica. Pe de alta parte, doar ea e confirmata pozitiv.

O posibilitate e ca mama sa fie fals negativ. Dar nu stim asta, pentru ca nu a fost retestata. Iar tatal, dupa spusele medicului, merge pe diagnosticul mamei, desi nu e obligatoriu sa fie asa. Iata o incurcatura ”frumoasa”. Ideal ar fi fost sa fie toti trei testati. Iata un alt motiv pentru care avem nevoie de anchete epidemiologice extinse, nu de economie de eprubete si teste de laborator.

Ce e de facut?

In mod clar, testele ar trebui refacute. Iar cazurile de genul asta, mama vulnerabila, fiica asimptomatica ar trebui monitorizate si investigate la domiciului de echipe de medici si voluntari.

Ce te faci daca ai tensiunea mare si suspiciune de Covid19? Te testeaza de SARS-CoV-2 si pleci in izolare sperand sa iti scada tensiunea? E foarte greu sa va imaginati stresul prin care trece acum aceasta familie”, a scris deputatul Tudor Pop pe contul lui de socializare. coral