Actrița Lujza Orosz, membru onorific al Teatrului Maghiar de Stat din Cluj, s-a stins din viață la vârsta de 94 de ani.

„Toți cei care au cunoscut-o și iubit-o își pot lua rămas bun de la domnia sa joi, 10 septembrie 2020, ora 11.00, în foaierul Teatrului Maghiar de Stat Cluj. Slujba de înmormântare va începe la ora 12.00, în foaierul Teatrului, iar la ora 12.30 artista Lujza Orosz va fi condusă pe ultimul ei drum, către Cimitirul Hajongard din Cluj”, au transmis reprezentanții teatrului.

Lujza Orosz a absolvit Institutul de Artă Teatrală Szentgyörgyi István în anul 1950, iar începând cu anul 1948 face parte din trupa Teatrului Maghiar de Stat Cluj, al cărei membru onorific a devenit în 1992.

Pe lângă multitudinea de roluri interpretate în teatru, începând cu anii '70 Lujza Orosz începe să joace și în filme. Pentru rolul din filmul Vifornița (1973), regizat de Mircea Moldovan, în care îl avea partener pe Gheorghe Cozoroci, a câștigat Premiul pentru cea mai bună actriță a acelui an. De asemenea, filmul regizat de Iosif Demian, O lacrimă de fată (1980), în care juca și Lujza Orosz, a fost proiectat în 1982 la Cannes.

În cadrul celei de-a 15-a ediție a TIFF – Transilvania International Film Festival, actrița Lujza Orosz a fost distinsă cu Premiul pentru întreaga activitate.

coral