Organele prelevate de la doi pacienți în moarte clinică au adus speranţă la o viaţă mai bună pentru 8 oameni, ditre care 4 din Cluj.

În zorii zilei de vineri, la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea, familia unui pacient de 51 de ani, aflat în moarte cerebrală, a fost de acord cu donarea de organe şi ţesuturi. Astfel, 3 pacienţi au primit viaţă prin transplant de ficat şi rinichi, iar alţi 2 se vor bucura de vedere prin transplant de cornee.

Organele au fost de echipele Institutului Clinic Fundeni şi Institutului Clinic de Urologie şi Transplant Renal Cluj.

 

În acelaşi timp, la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş, familia unui copil de 13 ani a fost, de asemenea, de acord cu prelevarea organelor, oferind altor 3 tineri un trai mai bun. Aceleași echipe ale Institutului Clinic Fundeni şi Institutului Clinic de Urologie şi Transplant Renal Cluj, au realizat prelevarea ficatului şi rinichilor.

De la Oradea, ficatul a ajuns la Bucureşti, la Institutul Clinic Fundeni, unde echipa chirurgicală condusă de Dr. Doina Hrehoreţ a realizat intervenţia de transplant hepatic. Ficatul prelevat la Tg. Mureş a fost trimis la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă „Sf. Spiridon” Iaşi şi s-a transplantat de către echipa condusă de Prof. Dr. Cristian Lupaşcu. Medicii de la ICUTR Cluj, Dr. Andrei Tomuta si Dr. Dan Pop au realizat intervenţiile de recoltare a rinichilor, aducând speranţă la o viaţă mai bună pentru alţi 4 pacienţi. Corneea se va transplanta la Spitalul Sfântul Spiridon Iași.

coral