O bancnotă cu valoarea nominală de 20 de lei va fi pusă în circulație de Banca Națională a României. Aceasta va fi prezentată publicului vineri, într-o conferință susținută de Mugur Isărescu.

Banca României va lansa în circulație o bancnotă de 20 de lei. Aceasta va fi prima bancnotă pe care este prezentă o personalitate feminină, Ecaterina Teodoroiu.

BNR anunță că a găsit o largă susținere la nivelul societății, sprijinindu-se consolidarea egalității de gen.

,,Se răspunde astfel interesului public legitim, care a găsit o largă susținere la nivelul societății, susținându-se consolidarea egalității de gen și a rolului major al personalităților feminine în istoria și societatea românească."

BNR anunță și culoarea pe care noua bancnotă o va avea.

,,Bancnota cu valoarea nominală de 20 de lei este imprimată pe suport de polimer, în tehnică mixtă plană/în relief, cu dimensiuni de 136 x 77 mm și culoare predominant verde oliv.", informează BNR.

Noua bancnotă va intra în circulație pe 1 Decembrie. Punerea în circulație a bancnotei se va face prin sucursalele regionale București, Constanța, Cluj, Timiș și Iași ale Băncii Naționale a României.

Ce se regăsește pe aversul bancnotei

Pe averul bancnotei se va regăsi portretul Ecateriniei Teodoroiu și anii în care a trăit (1894-1917), un element floral reprezentând un buchet de brândușe, iar în zona centrală este reprezentată o insignă a Asociației Cercetașii României.

Tot pe avers vom mai vedea și valoarea nominală, în cifre și în litere, stema României, casierul central, denumirea băncii centrale emitente, un medalion cu sigla BNR, o stilizare a însemnului de armă al infanteriei, valoarea nominală și data în care aceasta este pusă în circulație.

  coral