Mii de elevi clujeni vor învăța și-n anul școlar 2019-2020 despre frumusețea și bogăția obiceiurilor și tradițiilor populare, în cadrul proiectului cultural-educativ ,,Zestrea Tradițiilor Clujene”, inițiat și derulat de Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Cluj, instituție de cultură aflată în subordinea Consiliului Județean Cluj.

Prima acțiune din acest an școlar debutează marți, 24 septembrie, ora 11.00, la Liceul Teoretic ,,Eugen Pora” din Cluj-Napoca. Va urma Școala Gimnazială din Cămărașu pe 8 octombrie, după care vor avea loc acțiuni periodice în cadrul proiectului.

Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale a dat startul acestui proiect în toamna anului 2017. Datorită consecvenței echipei, formată din Marinela Zegrean-Istici și Grigore Sâmboan, consultanți artistici în cadrul compartimentului de educație permanentă și proiecte culturale, alături de Mariana Morcan – solist vocal în cadrul Orchestrei Profesioniste „Cununa Transilvană” a CJCPCT Cluj și Ioan Bruchental-tehnician de imagine, dar și a deschiderii școlilor din județ, prin încheierea unor parteneriate cu instituția, până în prezent proiectul s-a derulat în 35 de școli.

Astfel, peste 5000 de elevi din ciclul primar, gimnazial și liceal, au participat direct și interactiv la acest proiect, care are obiective foarte clare în vederea transmiterii culturii tradiționale tinerei generații. Este vorba despre cunoașterea de către elevi a activității compartimentului de educație permanentă și proiecte cultural-educative din cadrul Centrului, trezirea dragostei și interesului pentru obiceiurile și tradițiile clujene și dezvoltarea spiritului competitiv, prin intermediul concursului pe teme de cultură tradițională „Uniți prin tradiții”.

În același timp, în cadrul întâlnirilor, sunt propuse spre vizualizare secvențe din proiectele cultural-educative, care vizează participarea tinerei generații cu momente tradiționale. Tinerilor le sunt distribuite pliante cu conținut adecvat, au loc proiecții de secvențe din filme etnografice și momente de folclor muzical vocal (exemplificare a doinei, a baladei și a cântecului propriu-zis). În același cadru, membrii proiectului prezintă costumul popular bărbătesc și femeiesc din diferite zone folclorice ale județului Cluj, iar la final, o parte dintre elevi, participă la un concurs pe teme de cultură tradițională. Totodată, proiectul își dorește, acolo unde este posibil, crearea unui colț muzeistic în cadrul fiecărei școli, format din obiecte populare colecționate de către elevi, profesori și părinți.

coral