Românii sunt puși în fața unei situații cu care s-au mai confruntat de alte trei ori, după Revoluția din 1989. Chiar dacă este numită o „datorie cetățenească”, este, de fapt, o obligație. Data limită a primei etape din ampla acțiune se apropie, fiind stabilită pe 15 mai. Cei care vor refuza să participe riscă amenzi usturătoare, ce încep de la 1.000 de lei și pot ajunge până la 3.000 de lei.

Prima etapă se va încheia pe 15 mai

Românii sunt în plin proces de recensământ, acesta fiind cel de-al treisprezecelea din istoria țării și al patrulea de după Revoluția din decembrie 1989. Potrivit calendarului stabilit de autorități, prima etapă de colectare a datelor, autorecenzarea, se va încheia peste doar câteva zile, pe 15 mai 2022.

Ulterior, între 16 mai și 17 iulie 2022, va avea loc colectarea datelor de către recenzori, prin interviuri faţă în faţă (cu ajutorul tabletelor).

Pentru cei care ar putea avea temeri în ceea ce privește siguranța datelor persoanle, Tudorel Andrei, președintele Institutului Național de Statistică (INS) asigură populația că procesul este 100% sigur.

„Legat de protecţie şi siguranţă, eu vă asigur că este 100%. Dacă în format de hârtie, un formular putea să treacă cel puţin pe la trei persoane, în formatul acesta, din momentul în care sunt validate, datele sunt criptate”, a declarat preşedintele Institutului Naţional de Statistică (INS), Tudorel Andrei, în cadrul unei conferinţe de presă, potrivit impact.ro

Participarea românilor la recensământ este prezentată ca fiind o datorie cetățenească. Oamenii trebuie să știe că datele oferite trebuie să fie adevărate și complete. În cazul în care acest lucru nu se întâmplă, vor fi aplicate sancțiuni usturătoare. Amenda este cuprinsă între 1.000 și 3.000 de lei.

Recensământul este o datorie cetățenească și este în beneficiul tuturor. Cooperarea fiecărui cetățean este esențială pentru buna desfășurare a recensământului (RPL2021). Prin urmare, refuzul de a oferi informații sau furnizarea de date incomplete sau eronate în cadrul procesului de recenzare constituie contravenții care pot fi sancționate cu amendă între 1.000 și 3.000 lei.

Cu toate acestea, bine este ca fiecare dintre noi să înțelegem faptul că a completa chestionarul de recensământ (prin autorecenzare sau prin răspunsuri oferite recenzorului) este o îndatorire civică, o responsabilitate față de comunitatea în care trăim.

Amenzi cuprinse între 1.000 și 3.000 de lei

În cazul celor care oferă răspunsuri incomplete ce pot afecta calitatea datelor, autoritățile vor putea aplica sancțiuni sub forma unor amenzi cuprinse între 1.000 și 3.000 de lei.

Cei chestionați nu pot alege să nu răspundă vreunei întrebări.

Toate întrebările cuprinse în RPL2021 trebuie să fie completate corespunzător cu situația particulară a fiecărei persoane. Întrebările din cadrul recensământului (RPL2021) sunt concepute astfel încât să nu aducă atingere niciunei categorii de persoane.

Prin urmare, preîntâmpinăm orice motiv pentru care o persoană ar putea să refuze să răspundă la una sau mai multe întrebări din chestionarele RPL2021. Furnizarea de informații incomplete sau incorecte reprezintă o contravenție.

Totodată, protecția și confidențialitatea datelor este asigurată prin lege. Mai mult, INS și entitățile angrenate în desfășurarea RPL2021 nu vor cere informații confidențiale precum datele cardurilor bancare, averea sau veniturile realizate, istoric medical sau simpatii politice. coral