Nea Petrică e un clujean simpatic, în vârstă de 46 de ani, ortodox nu foarte dus la biserică – fiindcă-i place, după muncă, să mai bea câte un păhărel!  Păstrându-și un dinte într-o hârtie și pipăindu-și încontinuu în gură ceilalți care i se clatină serios, așteaptă să fie văzut de către medicii de la I.M.L. Cluj. De-a dreptul șocat, îmi mărturisește că nu credea că în secolul XXI ar putea ajunge bătut de cumnatul lui, un prezbiter neoprotestant care îl propovăduiește pe Dumnezeu în  Anglia, apoi să-și piardă familia și casa – doar pentru că a refuzat să se pocăiască, așa cum i-a ordonat el!

“Mi-am vândut casa din Mănăștur ca să mă mut la femeie”

Petrică arată că de douăzeci de ani trăiește în bună înțelegere cu sora prezbiterului neoprotestant, cu care are o fată în vârstă de 19 ani.  Nu s-a cununat religios cu ea și nici la Sfat, însă arată că fetița lor e botezată la ortodocși, ca și el, nașul de botez fiind chiar prezbiterul – fratele soției – pe vremea când era credincios ortodox.

Locuiește cu soția în Cluj-Napoca, într-o curte comună cu soacra, el și femeia lui având o cameră cu bucătărie și baie iar soacra un apartament în care adastă și prezbiterul și soția lui când se întorc din Anglia. Explică acesta:

“Problema e destul de complicată și vreau să v-o povestesc mai pe îndelete… În primul rând garsoniera e pe numele soției, însă în cei douăzeci de ani de conviețuire am investit enorm acolo, pentru că mi-am vândut casa din Mănăștur, numai să stăm în condiții bune. Pe fiica mea a dus-o prezbiterul în Anglia, nu de mult, unde a măritat-o cu un pocăit de-al lui, originar din Alba, iar ea acum e însărcinată în luna a patra. Dar după ce-a izbucnit pandemia au venit cu toții acasă, cumnatul la apartamentul soacrei și fiica mea la bărbatul ei, în Alba.

Până la urmă fata s-a hotărât totuși să vină acasă, ca să poată naște în siguranță, iar soțul ei și-a găsit slujbă acolo. I-am plătit transportul fetei, ca să poată ajunge cu bine la noi, unde se află și acuma”…

Dar, problema lui nea Petrică este următoarea: de când a venit cumnatul acasă acesta îl consideră păcătos – asta pentru că bea și el, ca tot omul, o sticlă-două de bere după muncă – și toate eforturile acestuia ca să-l vadă și pe Petrică pocăit au fost zadarnice.

Nu și nu, Petrică spune că nu vrea să renunțe în ruptul capului la credința ortodoxă, strămoșească!

Prezbiterul: “Te leg, îți tai organul, îl mănânc în fața ta, apoi te omor”!

Explică mai departe nea Petrică, ținând strâns în pumn hârtia cu dintele: “Acuma, de când cumnatul s-a întors nu face altceva decât să-mi zică să plec din casă și a reușit până la urmă să-i câștige și pe ai mei de partea lui, astfel că la această oră sunt, pentru toată lumea din casă, un nimeni! Iar ieri seară (n.n. – joi 11 iunie a.c.) pe la ora opt, am avut un scandal cu soacra, chiar la noi – care-mi cerea același lucru, să plec din casă.

De parcă aș avea unde! Și, în timp ce mă certam cu ea, soacra l-a sunat pe cumnat – aflat în oraș cu nevastă-sa – iar acesta s-a întors rapid și primul lucru pe care l-a făcut a fost să-mi violeze domiciliul și să-mi ardă un pumn în gură, fără să zică vreun cuvânt! Un dinte mi-a zburat instantaneu din gură, iar alții se pregătesc să plece, fiindcă se clatină bine de tot!

Apoi mi-a zis că s-a săturat de problemele pe care i le fac și  curând mă va duce cu forța în pădure, mă va lega de un copac, îmi va tăia – scuzați!- organul, îl va mânca în fața mea și apoi mă va omorî!” Bărbatul se oprește pentru o clipă, dornic să vadă efectul pe care-l au vorbele sale asupra mea.

Însă nu are timp deoarece medicii îl poftesc în cabinet. Nea Petrică nu rămâne mult timp acolo deoarece legiștii i-au spus că au nevoie de certificatul amănunțit al unui stomatolog, care să ateste gravitatea și, totodată, vechimea plăgii… Îl roagă, așadar, să se prezinte la serviciul de urgență de la Clinica de Chirurgie Maxilofacială, după care, cu hârtia primită să se întoarcă la I.M.L. Cluj pentru a-I fi eliberat certificatul medico-legal.

Ceea ce bărbatul se și grăbește să facă, nu însă înainte de a se opri, pentru un minut, lângă subsemnatul și să concluzioneze: “Îmi scot certificatul medico-legal și-l dau apoi pe cumnat, în Tribunal și la poliție, fiindcă poliția a și fost prezentă aseară la fața locului și l-a pus să scrie declarație.

Chiar nu mai am ce face, dacă mi-am pierdut familia și va trebui să părăsesc locuința, măcar să mă lupt din toate  puterile ca să fiu măcar despăgubit pentru cheltuielile pe care le-am făcut, în ultimii douăzeci de ani. Și, vă rog să mă credeți, mi-am păstrat o mare parte a bonurilor de la materialele cumpărate, ținând cont desigur și de manoperă, că doar eu am ridicat de la A la Z până și baia… Iată, așadar, un exemplu elocvent al unui om care a fost nenorocit numai datorită faptului că nu s-a pocăit la ordinul cuiva”!

Sorin Grecu coral