O fetiță de 14 ani din Jibou, județul Sălaj a fost abandonată de profesoarele ei pe Aeroportul din Lisabona, după un proiect Erasmus în Portugalia.

Cele două profesoare sunt acum cercetate de Inspectoratul Școlar Județean Sălaj, inspectorul general a anunțat sancțiuni dure pentru neglijență, iar poliția orașului Jibou a fost informată despre caz.

„Cazul este foarte grav și vom acționa în consecință”, a spus Vasile Bulgărean, inspectorul general al ISJ Sălaj, pentru Sălajul Liber.

Profesoarele au decis să se urce în avion și să plece din Portugalia

Conform ziarului, părinții fetiței sunt încă în stare de șoc, după ce cele două profesoare, împuternicite de aceștia să aibă grijă de copilă, au decis să se urce în avion și să plece din Portugalia alături de celelalte două eleve cu care călătoriseră.

Decizia a venit în contextul în care în Portugalia era încă necesar un test Covid negativ la îmbarcare, însă rezultatul fetiței abandonate în aeroport nu a ajuns la timp, pentru ca aceasta să se poată îmbarca în avionul către România.

Cele două profesoare, care predau desen și fizică, i-au lăsat elevei doar 40 de euro pentru a putea achiziționa un test de coronavirus și pentru a își cumpăra mâncare.

Ce i-ar fi spus cadrele didactice fetiței

Potrivit sursei citate, cadrele didactice i-ar fi spus ‘să fie puternică’, adăugând că ‘au încredere că se va descurca și singură’.

Părinții fetei nu au fost anunțați de decizia profesoarelor, aceștia aflând situația în momentul în care fetița i-a sunat să îi întrebe cum se completează formularul pentru îmbarcare.

Fetița a fost într-un final asistată de un profesor din Portugalia, care a venit la aeroport să o ajute să se urce în următorul avion spre țară.

Reacția Inspectoratului Sălaj

Inspectoratul Școlar al Județului Sălaj a demarat o anchetă internă și a anunțat pedepse serioase asupra celor două cadre didactice, iar Vasile Bulgărean, inspectorul școlar general al județului Sălaj a spus că profesoarele vor fi sancționate dur.

„Am deschis o anchetă în ceea ce privește cele două profesoare,” a spus Bulgărean, adăugând: „Fetița a rămas pe aeroport în Lisabona, iar cele două profesoare s-au îmbarcat în avionul spre România. Între timp, au vorbit cu o profesoară din Portugalia să meargă să stea cu fetița”.

„Nu mai voiau să plătească încă un bilet de avion în plus”

„Dacă mă întrebați pe mine, rezolvarea era simplă, dacă sunt două profesoare și trei copii, una putea sta cu fetița în Portugalia și cealaltă să vină cu celelalte două fetițe în România. Nu au vrut această rezolvare pe motiv că nu mai voiau să plătească încă un bilet de avion în plus, ceea ce nu este normal,” a adăugat Bulgărean.

Inspectoratul de Poliție al Județului Sălaj a fost și el informat cu privire la caz, însă un purtător de cuvânt a spus că Poliția orașului Jibou „nu poate interveni fără acordul părinților”. coral