Dramă fără margini pentru o familie din Cluj-Napoca, după ce fiica lor a fost ucisă în urmă cu aproximativ două săptămâni, într-un tragic accident de circulație care putea fi evitat, în localitatea Hida din județul Sălaj.

În timp ce autorul accidentului, un tânăr de 22 de ani cercetat pentru ucidere din culpă, se bucură în continuare de libertate, victima acestuia, o fată de doar 15 ani, absolventă de clasa a IX-a și sportivă de viitor este îngropată în Cimitirul Central din Cluj-Napoca.

Șoferul criminal este cercetat doar pentru ucidere din culpă, cu toată victimele sale îl implorau să le permită să coboare din mașină, faptă care întrunește și elementele constitutive ale infracțiunii de lipsire de libertate.

Firul accidentului

Rocsana Maria, o tânără în vârstă de doar 15 ani, elevă eminentă la un liceu de prestigiu din Cluj-Napoca și sportivă de performanță, se afla în vacanță la bunici, în județul Sălaj, unde avea legături de prietenie cu mai mulți tineri de vârsta ei, din zonă.

Alături de o prietenă, de aceeași vârstă, victima s-a pornit spre magazinul din localitatea Hida,  moment în care numitul Prodan Vlad, un tânăr de 22 de ani din localitate, s-a oferit să le ducă el cu mașina până la magazin, insistând în acest sens.

Portivit surselor BZC, odată ajunse la magazin, tinerele s-au pornit pe jos înapoi spre casă însă șoferul, care avea să le nenorocească viața, a insistat să le ducă în continuare cu mașina. Odată intrate în autovehicul, cele două tinere au observat că șoferul se îndrepta înspre o altă locație, anunțându-le că vor vedea “cum se conduce o mașină.”

La doar câteva minute de la momentul urcării în masină, la data de 10 iulie 2021, orele 22:15, mașina condusă de teribilistul criminal se izbea cu o forță atât de mare de un stâlp încât îl rupea în trei bucăți.

În urma teribilului impact, Rocsana S, pasageră în spatele mașinii, a fost încarcerată între fiarele contorsionate și își pierdea cunoștiința, fiind declarată decedată la sosirea serviciului de ambulanță.

O tragedie care putea fi evitată

În doar câteva clipe, viața unei tinere, elevă eminentă și sportivă de perspectivă, a fost curmată de către un șofer inconștient și teribilist, care nu are ce căuta pe drumurile publice.

Având carnetul de doar un an, criminalul Vlad Prodan a devenit spaima localnicilor din zona Hida, fiind cunoscut pentru viteza cu care circulă și pentru faptul că riscă la volan fără nicio ezitare.

Potrivit surselor BZC, sătenii i-au atras în repetate rănduri atenția atât tânărului, cât și părintelui acestuia, despre faptul că într-o zi va ucide pe cineva din cauza inconștienței sale însă răspunsul acestora a fost mereu unul sfidător.

Tot sfidător a fost criminalul și în momentul în care pasagerele îl implorau să oprească și să le lase să coboare, fiind înspăimântate de viteza cu care conducea, însă acesta nu le-a băgat în seamă, conducând ca un psihopat către tragedie.

Rocsana Maria, tânăra de doar 15 ani, ucisă în urma tragicului accident

Cu siguranță, tânăra Rocsana Maria, care la doar 15 ani își pierdea viața din cauza cumplitului accident, va contribui la salvarea altor vieți în comunitatea din Hida, unde toți se vor feri, de acum, se șoferul criminal.

Criminalul, liber să circule pe drumurile publice

Ajunse la fața locului, organele de specialitate au constatat un scenariu deosebit de violent. Mașina condusă de către iresponsabilul Vlad Prodan lovise cu atât de mare forță un stâlp de electricitate încât l-a rupt în trei bucăți, după care s-a răsturnat pe plafon.

În momentul în care s-a intervenit pentru a descarcera principala victimă, tânăra Rocsana Maria, prinsă între fiare pe bancheta din spate, echipajul SMURD a constatat faptul că schimbătorul fusese blocat în viteza a 5-a, semn clar al vitezei exagerate cu care se deplasa.

Vlad Prodan era cunoscut ca fiind un teribilist care avea carnetul de doar un an

Tot la fața locului organele de anchetă au putut constata faptul că roțile din față ale mașinii au rămas blocate în direcția maxim stânga, dovadă clară că la momentul impactului, la viteză maximă, șoferul încerca o manevră tipică de drifting.

După ce i s-au oferit îngrijiri mediale sumare, întrucât nu prezenta nicio traumă evidentă, soferului criminal i s-au recoltat probe biologice pentru a se stabili dacă consumase alcool sau alte substanțe cu efect psihoactiv, rezultatul fiind negativ.

Cercetat doar pentru ucidere din culpă, deși le lipsise de libertate pe fete

Chiar dacă, din cauza inconstienței sale și a teribilismului, a ucis o tânără nevinovată, distrugând viața familiei acesteia și a celor care o cunoșteau, împotriva șoferului criminal Vlad Prodan nu s-a luat nicio măsură, fiind cercetat în stare de libertate.

Organele de anchetă au considerat că împotriva acestuia nu se impune luare măsurii reținerii, a arestului preventiv sau măcar a controlului judiciar, fiind decis ca acesta să fie lăsat liber.

Având în vedere faptul că unul dintre scopurile măsurilor preventive este fix acela de a preveni producerea de noi infracțiuni și, având în vedere comportamentul absolut iresponsabil și sfidător al șoferului criminal, considerăm total eronată decizia de a nu se lua împotriva acestuia nicio măsură preventivă, în condițiile în care acțiunile acestuia au dus la uciderea unei tinere nevinovate.

Surprinzătoare ni se pare și decizia parchetului de a-l acuza pe Vlad Prodan doar de ucidere din culpă, în condițiile în care cele două fete pe care le transporta cu mașina l-au somat și implorat să le lase să coboare, fiind înspăimântate de viteza cu care se deplasa, faptă care întrunește elementele constitutive ale infracțiunii de lipsire de libertate în mod ilegal.

Vom reveni cu detalii despre acest caz incredibil.

 

coral