Dana Gârbovan, care este și președintele UNJR, a fost numită oficial în funcția de președinte al Curții de Apel Cluj.

Potrivit Insititutului Național al Magistraturii,  concursul pentru funcția de președinte al Curții de Apel Cluj a fost câștigat de judecătorul Dana Gîrbovan, cu nota 9.90, la mare depărtare de contracandidatul de pe locul 2.

Rezultatele concursului urmează să fie validate de Consiliul Superior al Magistraturii, după care judecătoarea Gîrbovan își va putea prelua postul.

Reușita magistratului este una deosebită, mai ales că de la înființarea Curții de Apel Cluj, este prima dată când a fost organizat un concurs la care nu se știa rezultatul de dinainte. Este de menționat faptul că, mai ales în ultimii ani, unii dintre candidați au concurat singuri, în timp ce pentru alții, rezultatul a fost previzil dinainte de susținerea concursului, arată evz.ro.

Cine este Dana Gîrbovan

Dana Gîrbovan este judecător de peste 20 de ani, fiind totodată și președintele Uniunii Naționale a Judecătorilor din România. Din această calitate a militat în permanență pentru neamestecul serviciilor secrete în problemele justiției și mai ales în dosarele penale, lucrate la DNA.

„Protocoalele au fost făcute împotriva justiţiei, nu au fost făcute pentru justiţie. Au fost făcute cu încălcarea legii, ăsta este cel mai grav lucru pentru că X când e cercetat are un Cod de procedură penală unde scrie ce poate face procurorul, cine ne ascultă… Or, în spatele acestei legi există un protocol secret care îţi modifică normele din procedura asta. După zece ani de anticorupţie suntem priviţi ca una dintre cele mai corupte ţări. Nu doar că nu avem o ţară curăţată, dar avem o ţară în care drepturile fundamentale au fost încălcate, cu instituţii praf, cu lipsă de încredere”, spunea Dana Gîrbovan, într-un interviu publicat de EvZ.

coral