Pandemia de coronavirus nu a afectat doar populația planetei în ceea ce privește sănătatea oamenilor, ci și economia lumii. Ba chiar mai mult de atât, noua epidemie a schimbat și clasamentul marilor orașe de pe glob în care se trăiește cel mai bine.

Orașele din lume în care se trăiește cel mai bine

Potrivit unui studiu recent, Australia, Japonia și Noua Zeelandă sunt situate în fruntea clasamentului datorită măsurilor impuse pentru limitarea pandemiei, în timp ce marile orașe din Europa sunt în cădere. Totodată, Auckland (Noua Zeelandă) este situat pe primul loc, după cum arată topul realizat anual de The Economist.

Așadar, printre primele din topul orașelor în care se trăiește cel mai bine se află și Osaka (Japonia), Adelaide (Australia), Tokyo (Japonia) şi Wellington (Noua Zeelandă). Acest studiu a fost făcut în 140 de orașe de către Economist Intelligence Unit, o companie-soră a The Economist, care le-a evaluat în ceea ce privește stabilitatea, asistenţa medicală, cultura, mediul, educaţia şi infrastructura.

”Noua Zeelandă a făcut o treabă remarcabilă în gestionarea pandemiei de Covid-19. A raportat doar 26 de decese cauzate de boală, aproximativ una din 200.000 de persoane. În multe zile din acest an, nu s-a înregistrat niciun caz nou. Una dintre acele zile a fost 19 martie, o perioadă în care multe țări aplicau încă blocaje stricte, dar Auckland permitea deja concerte.

În timp ce 12.000 de fani ai Crowded House, o trupă de rock australiană, s-au strâns în Spark Arena în seara aceea, au avut motive întemeiate să creadă că trăiesc în cel mai bun oraș din lume” spun jurnaliștii sursei citate.

Un comunicat de presă care însoţeşte studiul arată faptul că ”Auckland a urcat în topul clasamentului datorită abordării sale reuşite de a contracara pandemia de COVID-19, care a permis societăţii să rămână deschisă şi oraşului să aibă performanţe mai bune în ceea ce priveşte educaţia, cultura şi mediul”, potrivit Agerpres.

Orașele din Europa au coborât în clasamentul orașelor în care se trăiește cel mai bine

Pe de altă parte, se pare că marile orașe din europa au avut rezultate foarte slabe în ediția din 2021 a clasamentului. De exemplu, între 2018 și 2020, Viena era considerată cel mai agreabil oraș, iar acum a coborât până pe locul al 12-lea. Chiar și orașul Hamburg a coborât câteva poziții, de pe locul 13, pe locul 47. Potrivit studiului, stresul asupra resurselor spitaliceşti care a crescut în cazul majorităţii oraşelor germane şi franceze, dar şi restricţionarea deplasărilor şi a adunărilor, care au limitat oferta culturală, au dus la aceste căderi.

Ei bine, cea mai mare creştere a fost înregistrată de Honolulu (Hawaii, SUA). Acesta a ajuns pe locul 14, cu o creştere de 46 de locuri. Se pare că și Honolulu a ajuns pe această poziție datorită progreselor mari în ceea ce priveşte limitarea pandemiei şi de modul în care s-a desfăşurat campania de vaccinare.

Pe de altă parte, la polul opus se situează Damascul, care rămâne oraşul cu cel mai dificil trai din cauza războiului civil din Siria. coral